NOVEMBAR: EPSKA PAGANSKA LJUBAVNA PRIČA

PARALELE I SUDARI

„Estonski sianeasta Rainer Sarnet oduzima dah gledaocima svojim novim filmskim epom Novembar, crno-beloj priči o nežnim osećanjima u brutalnom metafizičkom okruženju, gde duhovi slobodno lutaju a ljudi moraju da se snađu u haotičnoj džungli suprotstavljenih religijskih verovanja,“ kaže kritičar Sineurope Tristan Primađi, redovni gost našeg festivala.

Novembar je baziran na estonskom romanu Andrusa Kivirähka „Rehepapp”. Film je sklop magije, crnog humora i romantične ljubavi. Priča se odvija u paganskom selu u Estoniji u kom haraju vukodlaci, duhovi i kuga. Glavni problem seljana je preživljavanje hladne i mračne zime. U središtu zbivanja je propala ljubav lokalne devojke Line i mladića Hansa, koji tragaju za smislom postojanja i razmišljaju o postojanju duše.

Svetsku premijeru film je imao na Tribeka festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolju fotografiju (Mart Taniel), a kritičar Holivud Riportera Džon Defore poredi ga sa „ranim Gaj Medinom ili čak Češkim animatorom Janom Švankmajerom“  i naziva „Uvrnutim, divnim i iznenađujuće uzbudljivim.“

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Datum:

01/01/1970