INTERVJU: ILIJA TATIĆ, DIREKTOR OTVORENOG UNIVERZITETA

INTERVJU: ILIJA TATIĆ, DIREKTOR OTVORENOG UNIVERZITETA

Budžet veći nego prošle godine

Mi se uvek takmičimo sami sa sobom i pomeramo svoje granice

MARIJA JAKOVLJEVIĆ

Produkcija renomiranog festivala kakav jeste Festival evropskog filma, zahteva jasnu i sigurnu finansijsku situaciju. Budžet festivala veći za million dinara u odnosu na 2018, razlog je da Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producent Festivala, bude zadovoljan.

Da li ste zadovoljni budžetom 26. Festivala evropskog filma?

Moramo biti zadovoljni što je budžet Festivala nešto veći nego 2018. i iznosi 25,5 miliona dinara. U finansiranju učestvuju Ministarstvo kulture Srbije, Grad Subotica, AP Vojvodina i MEDIA program Kreativne Evrope. Pomogli su i Filmski centar Srbije i “Gorki list”. Ova značajna podrška omogućava da se realizuje većina planiranih programa i pratećih aktivnosti. Naše ambicije su da kreiramo što više kvalitetnog sadržaja i pozovemo mnogo gostiju, da napravimo kompletno uživanje publici i umetnicima koji dolaze na Palić.

Na koji način je unapređena infrastruktura festivala?

Otvoreni univerzitet je godinama vodio računa o Letnjoj pozornici i spasio je od potpune propasti pre više decenija. Potom je pokrenuo sopstveni bioskop Eurocinema, kada bioskopa u gradu nije bilo, a bio je i pokretač ideje da se ustanovi Art bioskop “Lifka”. Prethodne tri godine Univerzitet se uključio u poduhvat rekonstrukcije bioskopa Abazija. Tokom 2019. smo iz sopstvenih sredstava i uz pomoć FCS-a renovirali bioskop Eurocinema. Sve što je u Subotici urađeno na podizanju infrastrukture za prikazivanje filmova poslednjih decenija učinio je ili inicirao Otvoreni univerzitet uz pomoć dobronamernih pojedinaca i institucija koji imaju svest o značaju kuture.

Koji je značaj Festivala za Palić i Suboticu?

Imajući u vidu doprinos izgradnji infrastrukture za kulturne događaje, činjenicu da smo nedavno dobili međunarodno priznanje za najbolji umetnički festival u Evropi, da smo edukovali stotine mladih u oblasti filma, doveli najveće umetnike u Srbiju, pozicionirali Suboticu i Palić na kulturnoj mapi Evrope, da svake godine nudimo desetine besplatnih programa namenjenih svim generacijama i da smo već decenijama promoteri najvažnijih društvenih vrednosti, značaj Festivala i Univerziteta za naš grad ne bi smeo biti doveden u pitanje.

Gde vidite buduće pomake Festivala?

Festival je rastao i prevazišao sva očekivanja koja su postojala pre petnaestak godina, da ne pričamo o teškim godinama kada je ceo poduhvat počinjao. Prostora za napredak ima, mora ga biti, inače ne bi imalo smisla raditi dalje. Mi se uvek takmičimo sami sa sobom i pomeramo svoje granice. Organizaciono možemo biti bolji, infrastruktura će se popraviti pa će nam otvoriti nove mogućnosti, nastaće valjda i neki stabilan model finansiranja pa ćemo imati više vremena za pripremu naših aktivnosti.

Obogaćen je prateći program i očekujete mnogo mladih stvaralaca, studenata, kritičara. Koliko je važna edukativna uloga festivala?

To je najvažnija uloga. Uložili smo mnogo truda i sredstava da obezbedimo najbolje uslove za mlade, talentovane ljude koji će imati priliku da uče od profesionalaca. Ove godine biće ih više od 50 iz više od 10 zemalja. Pored tradicionalne radionice filmske kritike namenjene mladim kritičarima iz cele Evrope, biće održan i Kritični kamp Filmkulture za srednjoškolce. Polaznici filmske škole iz Subotice i Segedina imaće završni masterklas projekta FILMY, a prvi put realizujemo saradnju Šangajske filmske akademije i Akademije umetnosti iz Novog Sada kroz radionicu namenjenu studentima. Sve ovo me čini izuzetno srećnim i ponosnim jer tako ispunjavamo svoju životnu i profesionalnu misiju.

Publiku očekuje i izbor filmova sa Festivala “Žigmond Vilmoš” u Segedinu. Kakva je saradnja dva festivala?

Saradnja dva festivala kroz projekat FILMY je dobar model kako se iz početnog impulsa može stvoriti održivost. Subotica i Segedin kao sredine, naše dve kompanije kao subjekti i naši festivali kao umetnički izrazi imaju mnogo sličnosti i zajedničkih interesa. Postoji ogroman prostor za napredak u saradnji ne samo dva festival, već i dva grada i ljudi. Zajednička publika koja posećuje događaje sa obe strane granice jedan je od ciljeva. Ozbiljan rezultat na planu širem od umetničkog imaćemo za nekoliko godina.

Glosa: Tokom godine smo iz sopstvenih sredstava i uz pomoć FCS-a renovirali bioskop Eurocinema

Datum:

01/01/1970