Šerbedžiji – „Lifka“

ZORICA DIMITRIJEVIĆ

Slavni glumac Rade Šerbedžija dobio je nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, koju mu je sinoć uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović na Letnjoj pozornici u Paliću.

Zelenović je istakao da je od 2000. ovo priznanje dobilo 34 umetnika koji su u velikoj meri zadužili domaću i evropsku, pa i svetsku kinematografiju, a da sada sa izuzetnim zadovoljstvom nagradu predaje „našem Radetu, čoveku koji na zvaničnom sajtu ima čak 189 filmskih i TV uloga, do sada”.

Pozdravljen vrlo dugim aplauzom Šerbedžija je zahvalio Zelenoviću i Festivalu “koji je dobro kotiran u svetu i vrlo je važan i lep i poseban”, a publici se obratio sa “dragi moji sugrađani”.

„Čestitam vam na ovom lepom Festivalu, držite ga, čuvajte ga kao što ste nekada čuvali naš KPGT, Ljubišu Ristića i sve nas. To je bio vaš festival kao što i ovaj jeste”, poručio je Šerbedžija.

Citirajući Krležu da je svaka nagrada dobra, “dokaz da si nekog đav’la uradio u životu”, ali da je treba što pre zaboraviti i raditi dalje, dodao je da su nagrade relativne jer toliko ima glumaca koji imaju pravo da je dobiju.

Šerbedžija je prethodno održao vrlo posećenu konferenciju za novinare i istakao da mu mnogo znači što se našao u takvom društvu dobitnika “Lifke”.

„Posebno mi je drago što je ovu nagradu prva dobila Milena Dravić koja je sami film. Njene oči – to je jugoslavenski film”, rekao je on, pominjući i Pavla Vuisića, Batu Živojinovića, Dragana Nikolića, „sve te fantastične filmske umetnike”.

Šerbedžija je istakao da kao svog reditelja ponajviše vidi Živojina Pavlovića, da je imao sreće da radim i sa drugim izuzetim rediteljima, poput Dušana Makavejeva, Gorana Markovića, Lordana Zafranovića, Rajka Grlića, i dodao da mu je žao što nije radio sa Emirom Kusturicom.

Ispričao je da ga je Vuisić zarazio stavom da ne gleda sebe na filmu:

„Ne gledam puno filmove, nisam kao filmofili. Više volim pravi život, da igram fudbal, družim se, lumpujem. A onda – film se dogodi, zavoli te kamera i to je to”.

Povodom pitanja kako bira uloge, prisetio se kako su „u velikoj Jugoslaviji mnogo snimali, išli iz filma u film radeći kao u fabrici” i dodao da mnoge i nije trebalo da snimi:

“Kad sam otišao u svet, posle uspeha filma Pre kiše Milča Mančevskog odmah sam dobio dva-tri velika filma, ali bivao sam i u situaciji da sam morao da snimam nešto što radije ne bih”.

Ocenio je da je „evropski film sada mnogo ozbiljniji od američkog koji se u zadnjih 10-15 godina nekako sam pojeo, može se čak reći da propada”.

„Veliki autori rade za TV. Distributerska politika nije dobra. Na TV-u je lova, ali taj monopol TV-a je opasan. To je loše za budućnost filma”, ukazao je, dodajući da su se izgubili romantika i svečanost odlaska u bioskop.

“Ali na festivalima toga još uvek ima i zato su oni važni. Tu se filmovi još gledaju sa pravim dignitetom i na velikom platnu”, rekao je Šerbedžija koji je prvi dobitnik “Lifke” koji se potpisao na bioskopsku stolicu, što će biti nova praksa na Festivalu.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Datum:

01/01/1970