Ujedinjeni za evropski film

Ciljevi Mreže festivala evropskog filma su saradnja, razmena informacija, iskustava i programa radi boljeg plasmana filmova Starog kontinenta

ZORICA DIMITRIJEVIĆ

Novoosnovana Mreža festivala evropskog filma održala je prvi sastanak na Paliću. Čine je Crossing Europe Film Festival iz Linca (Austrija), Festival cinema europio Leće (Italija), Filmski festival u Kotbusu (Nemačka), Le Ark Evropski filmski festival (Francuska), Skanorama filmski festival iz Viljnusa (Litvanija), Evropski filmski festival u Sevilji (Španija) i Festival evropskog filma (FEF) Palić.

Ciljevi Mreže su saradnja, razmena informacija, iskustava i programa radi boljeg plasmana evropskog filma, kako su na jučerašnjoj konferenciji za novinare na Velikoj terasi u Paliću istakli izvršni producent FEF-a Ilija Tatić, Jolanta Guzaite Kvintus (Viljnus), Darija Janke (Kotbus), Sabina Gebectrojter (Linc) i Marion Veber (Sevilja).

Ilija Tatić je, zahvaljujući se predstavnicama partnerskih festivala na dolasku, rekao da su imali interesantan i koristan prvi sastanak.

“Uspostavili smo saradnju. Sada nam predstoji dalje razvijanje ideja. Mi svi predstavljamo festivale sa lepom tradicijom, a sličnog profila. Kako je ovih dana na Paliću rekao Brajan Koks, festivali ove vrste su mesta na kojima se mogu videti izuzetni filmovi koji inače nikada ne bi došli do publike u datoj sredini”, istakao je Tatić.

Prema podacima koje je iznela Sabina Gebectrojter, svake godine u Evropi se snimi oko 1.200 dugometražnih igranih filmova. Najveći broj njih nikada ne uđe u bioskope.

“Na festivalu u Lincu učestvuje oko 180 filmova godišnje, a samo pet procenata kasnije dobije distribuciju. Mi iz ove Mreže želimo da damo publici priliku da vidi raznolikost i bogatstvo evropske produkcije. Želimo da delimo iskustva na različitim nivoima”, rekla je Sabina Gebectrojter.

Jolanta Guzaite Kvintus izjavila je da su članice Mreže realistične u pogledu situacije u kojoj se nalazi evropski film.

“S jedne strane postoji komercijalni pritisak koji otežava plasman evropskim i arthaus filmovima. Sa druge strane su navike publike koja sve više gleda filmove onlajn, a ne u bioskopu. Zato moramo ujediniti naše napore”, kazala je ona, dodajući da za Skanoramu početak, pre 15 godina, nije bio lak, ali da su vremenom uspeli da privuku publiku.

“Ova vrsta festivala podrazumeva pravu strast i kod organizatora i kod gledalaca. Drago mi je što vidim da je upravo to slučaj i na Paliću”, rekla je Jolanta Guzaite Kvintus.

Sve gošće su izrazile zahvalnost za toplu dobrodošlicu na Paliću i zadivljenost lepotom ambijenta u kojem se održava FEF.

Jačanje Mreže festivala evropskog filma, kako se čulo na konferenciji, omogućiće lakše rešavanje problema koji su slični za sve članice. U planu su i razvijanje platforme za mlade talente, pokretanje inicijativa u oblasti edukacije, kao i animacije nove, mlade publike. Mreža će imati i svoj vebsajt.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Datum:

01/01/1970