Program posvećen mađarskoj kinematografiji tradicionalno na Palićkom filmskom festivalu

Inspirisan potrebom da velikoj populaciji mađarske manjine koja živi u Vojvodini omogući da prati tokove savremene mađarske filmske produkcije, program Festivala evropskog filma Palić tradicionalno čini selekcija „Novi mađarski film“ u okviru koje će se ove godine naći 8 naslova koji će biti prikazani u bioskopu Eurocinema. Takođe, i ove godine biće predstavljena selekcija filmova sa trećeg „Žigmond Vilmoš Film Festivala“ iz Segedina kao rezultat saradnje dva filmska festivala iz prekograničnog regiona. Tom prilikom u bioskopu Abazija biće prikazano 11 dugometražnih, kratkih i eksperimentalnih filmova iz programa partnerskog festivala.
Selekciju mađarskog filma otvoriće film „Loše pesme“ (Reisz Gábor) u nedelju, 21. jula od 17 sati. Narednog dana, u ponedeljak, 22. jula publika će moći da pogleda film „Trupa“ (Sándor Pál), dok će u utorak, 23. jula biće održana projekcija filma „Nakon svega, mrtvi opet pevaju“ (Elek Judit). Film „Glas gospodara“ (Pálfi György) biće prikazan u sredu, 24. jula, dok će u filmu o čuvenom mađarskom kompozitoru Beli Bartoku „Bartók“ (Sipos József) publika moći da uživa u četvrtak, 25. jula. U petak, 26. jula selekciju će zatvoriti filmovi „Do sada“ (Moldvai Katalin), „Šibice“ (Géza M. Tóth) i „Nas dvoje“ (György Dobray).
U okviru promocije Međunarodnog festivala „Žigmond Vilmoš“ u nedelju, 21. jula u 14 časova najpre će biti prikazan studentski film nastao kao rezultat rada studenata iz Subotice i Segedina u okviru FILMY projekta. Istog dana biće prikazan film „Kad padnem“ (Magnus Meyer Arnesen). U ponedeljak, 22. jula održaće se projekcija filma „Blue kids“ (Andrea Tagliaferri), dok će u utorak, 23. jula publika moći da pogleda kratkometražne filmove „Neznanje je blagoslov“ (Muck van Empel), „Lauretta“ (Brauner Máté), „Čuvari“ (Karolis Kaupinis), i „Iceberg Nations“ (Fernando Martín Borlán). U sredu, 24. jula ovu selekciju zatvoriće serija kratkometražnih filmova: „U tebi“ (Kerhut Bálint), „Predmeti koji tonu“ (Filip Peruzović), „Wiki“ (Veronica Andersson) i film „Ambi“ (Marija Apcevska).
Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Datum:

01/01/1970