Počinje 24. Festival evropskog filma Palić

Dvadeset i četvrti Festival evropskog filma Palić otvoriće na fantastičnoj  Letnjoj pozornici u subotu uveče ovogodišnji domaći dobitnik nagrade Aleksandar Lifka, velikan našeg glumišta – Slavko Štimac.

Njemu će nagradu uručiti počasna predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Kristi Puju (predsednik), jedan od najznačajnjih reditelja novog rumuskog filma, naš poznati glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

 Prisutnom auditorijumu predstaviće se i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa „Paralele i sudari“, u sastavu: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Nakon toga program Festivala otvoriće van konkurencije dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu – mađarska ljubavna priča „Na duši i telu“ rediteljke Ilidike Enjedi.

Sutra će biti održana od 17.30h bioskopu Eurocinema u Subotici  specijalna projekcija filma “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, nakon koje će laureat nagrade Aleksandar Lifka Slavko Štimac razgovarati sa prisutnom publikom. Ulaz na projekciju je besplatan.

Takođe, u nedelju, 16. jula, sa početkom u 19h na Velikoj terasi na Paliću razgovor sa Štimcem vodiće filmski kritičar i novinar Vladan Petković.

Inostranom dobitniku, čuvenom engleskom scenaristi Kristoferu Hamptonu, nagrada Aleksandar Lifka, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, biće uručena tokom trajanja Festivala.

 

U slučaju loših vremenskih uslova ceremonija otvaranja (i projekcija filma u Glavnom programu nakon nje) održaće se u svečanoj sali na prvom spratu Kongresnog centra Velika terasa Palić.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Datum:

01/01/1970