EKOLOŠKA PANEL-DISKUSIJA

Kada ćemo se kupati u Palićkom jezeru?

Koliko brzo će “pacijent” reagovati na lek, teško je proceniti. Stručnjaci smatraju da je to moguće za dve do četiri godine, ocenio je Mišel Rohman

ZORICA DIMITRIJEVIĆ

U okviru Eco Dox programa 25. FEF-a održana je panel-diskusija na temu realizacije projekta “Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”. Mada se projekat, prema ocenama nadležnih, dobro razvija, još nije moguće dati precizan odgovor na najčešće pitanje građana – kada će ponovo biti bezbedno kupanje u Palićkom jezeru.

Ovaj projekat podržan je sa 6,5 miliona evra od strane Vlade Nemačke preko KfW banke 2016. godine. Od tada su organizovani informativni skupovi, kampanje, izložbe, a snimljen je i dokumentarni film “Prošlost, sadašnjost i budućnost jezera Palić i Ludaš”. Taj film je prikazan kao uvod u novu panel-diskusiju, koju je vodila Snježana Mitrović, rukovodilac Regionalnog Arhus centra Otvorenog univerziteta Subotica.

Savetnik za sanaciju jezera Palić i Ludaš Mišel Rohman, u ime JP „Park Palić” i GIZ-a, istakao je da je “za godinu dana od prošlog panela puno urađeno, ali puno onoga što smo očekivali i nije“.

“Pitanje koje čujem skoro svaki dan je kada će biti kupanja na Paliću. Za sanaciju imamo konkretnu strategiju, znamo šta treba uraditi da vratimo jezero u prirodnu ravnotežu, a time se omogućuje i kupanje. Obezbeđeno je finansiranje. Novost je da su sada ispunjeni i svi preduslovi i da će sami radovi početi uskoro. Ali, koliko brzo će “pacijent” Palić reagovati na lek, teško je proceniti. Stručnjaci smatraju da je to moguće za dve do četiri godine”, rekao je Rohman.

Na često pitanje građana u kojoj je fazi projekat odgovorio je menadžer projekta Ervin Molnar iz Sekretarijata za investicije i razvoj Grada Subotice. Podsetivši da će kanalizaciona mreža u Paliću biti povezana sa prečistačima u Subotici, dodao je da je bilo neophodno prikupiti saglasnost građana da se priključe na kanalizacionu mrežu.

“Prešli smo prag od 700 izjava, tako da je taj uslov ispunjen, kao i izrada plana detaljne regulacije za obalni pojas Ludaškog jezera, što je definisano od KfW banke kao neophodan preduslov. Sledeći je eksproprijacija da bismo mogli da pristupimo izgradnji zaštitnog pojasa. Uspeli smo da ishodujemo rešenja za proglašenje javnog interesa za obalni pojas i Palićkog i Ludaškog jezera”, rekao je Molnar.

Kako je precizirao, urađeni su svi projekti preparcelizacije na Palićkom jezeru, a 60 posto za Ludaško. Sama eksproprijacija i rasprave su u toku. Svojina je već upisana na velikom delu Palićkog jezera, dok na Ludašu eksproprijacija počinje na jesen.

“Za izgradnju kanalizacije očekuje se dolazak konsultanta, što je najavljeno u skorije vreme. On će dati zeleno svetlo da raspišemo međunarodni tender za izgradnju kanalizacione mreže i spoljnjeg potisnog voda”, dodao je Molnar.

Javnost se zanima i zašto Nemačka izdvaja toliki novac za ovaj projekat.

Leoni Rajners iz ambasade Nemačke istakla je da je ekonomska saradnja, započeta 2000. godine, posle demokratskih promena u Srbiji, fokusirana na dobro upravljanje, održivi ekonomski razvoj i životnu sredinu.

“Nemačka je donirala više od šest miliona evra za ovaj projekat. Prvi je razlog to što mislimo da će biti uspešan”, rekla je ona, navodeći da je i sama Nemačka svojevremeno dobijala međunarodnu pomoć i da dobro shvata da je saradnja koja prelazi granice zemalja bitna za prosperitet svih nas.

Snježana Mitrović je apelovala na građane da budu strpljivi, ističući da je Arhus centar tu da prati svaki korak realizacije projekta i da sa tim upoznaje javnost kroz ovakve skupove.

Kupanja će ipak biti u skorije vreme, ali u akvaparku. Pomoćnik direktora “Park Palić” Timea Tripolski najavila je da su u planu akvapark i velnes centar između Muškog štranda i hotela “Sport” na 4,4 hektara, a prvi deo bi trebalo da bude otvoren već 2019. godine.

Share on FacebookTweet about this on Twitter