MILENI, NAJVEĆOJ!

Milena Dravić je naša jedina autentična filmska glumica, ocenila Mira Banjac, a Radoslav Zelenović ukazao da je Milena kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju

JELENA KNEŽEVIĆ

Velikoj glumici, prvoj dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” i dugogodišnjoj predsednici Saveta Festivala Mileni Dravić sinoć je na Letnoj pozornici, uručen srebrnjak, ustanovljen povodom 25. Festivala.

Stajaćim ovacijama publika je pozdravila voljenu filmsku divu, koja joj se obratila rečima: „Srećna sam što sam deo ovog Festivala, što sam svim srcem radila za njega. Srećna sam što vas vidim. I vi kao publika možete da pomognete da ni jednog trenutka ne dođe opstanak ovog Festivala u pitanje. I vi ste borci za pravu stvar, za umetnost i kulturu ove zemlje. Za mene je ovo veliki i značajan datum”.

U čast Milene Dravić prikazan je MALI FILM O VELIKOJ MILENI Miloša Radovića, o njenom radu.

Uručenju priznanja prethodilo je otvaranje izložbe MILENA, autora Maje Medić i Stefana Arsenijevića u Otvorenom univerzitetu u Subotici i predstavljanje monografije o Mileni Dravić, koju je priredila Tatjana Nježić. Izložbu je otvorila Mira Banjac.

“Lice kojim smo okruženi, to je najskuplje lice naše kinematografije. Milena je naša jedina autentična filmska glumica. Ne događa se često takva karijera. Milenina i Draganova karijera čine čast ovoj zemlji, koja možda ponekad misli da joj kultura i ne treba. Ona je lice koje zna svaki građanin ove zemlje. Drago mi je da je ona na Festivalu za koji se borimo da se održi”.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović podsetio je na Milenin prvi film Vrata ostaju otvorena Františeka Čapa, koji 2019. obeležava 60 godina postojanja.

„Bio je to početak jedne brilijantne karijere, u kojoj je Milena do danas ostvarila oko 160 filmskih i TV uloga. Po njima se pamti i prepoznaje film sa naših prostora. Zbog njih je postala i ostala najveća filmska diva ovih prostora i jedan od utemeljivača srpskog i jugoslovenskog filma. Milena je kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju”.

Monografija o Mileni Dravić, objavljena je u ediciji posvećenoj dobitnicima nagrade “Dobričin prsten” za životno delo. Tatjana Nježić je istakla da je knjiga podeljena u pet celina i tri sloja:

„Jedan sloj su njene uloge, tj. njena priča o tome kako je pripremala uloge, u tom sloju je suština njenog stvaralačkog pristupa. Drugi sloj su priče iz života, kada recimo govori o Ivi Pogoreliću, i tu vidite njen punokrvni odnos prema životu, a treći sloj je masterklas na temu: kako se živi na braniku najvećih vrednosti uvek i kako se ne poklekne nikad”.

„Dobila sam mnogo nagrada, međutim za mene je najvažnije bilo da sam unutar sebe zadovoljna ulogom koju sam igrala. Mogli su to da budu i Oskari i ‘Palme’, sve to ne bi vredelo, ako nisam zadovoljna”, istakla je Milena Dravić na otvaranju izložbe.

Diva se prisetila početaka Palićkog festivala:

„Kada me je Rale pozvao, pomislila sam: Festival je deo i moje obaveze, deo mog posla. Pristala sam i osam godina bila u Savetu. Bila je to stvarno velika bitka. Prepreka je bilo mnogo, ali smo imali entuzijazma i bili smo uporni. Nastao je Festival koji je doživeo i dane kada je proglašen najboljim filmskim festivalom u Evropi. Moramo biti svi ovde jer bitka ide i dalje, i učiniti sve da ostane najbolji evropski festival. Zemlja bez kulture je siromašna, jadna i bedna”.

Lepo, emotivno i dragoceno druženje sa publikom i novinarima u Otvorenom univerzitetu Milena je završila rečima: „U mom životu veliku podršku sam imala u mom suprugu, Draganu Nikoliću. Ovom prilikom mu se zahvaljujem. Mnoge lepe stvari su mi se dogodile zahvaljujući njemu. On je i sada tu sa nama, dok mi ovde pričamo, tako da vam se i on zahvaljuje”.

Share on FacebookTweet about this on Twitter