KOKTEL POVODOM CRNOMORSKOG FOKUSA

Koktel povodom programa Crnomorski focus biće održan večeras od 19.30 u bioskopu Abazija u Paliću, kojem će prisustvovati i Mirbala Salimli, rediteljka filma CRVENA BAŠTA iz Azerbejdžana. Program u kojem gledamo filmove iz kinematografija zemalja crnomorske regije ostvaren je uz saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike SRbije, a kroz aktivnosti Crnomorske saradnje (BSEC).

Ministartvo kulture i informisanja Srbije je preuzelo koordinaciju Radne grupe za kulturu Organizacije za crnomorsku saradnju u naredne dve godine. U mandatu koordintaora radne grupe predstvaljen je Akcioni plan za 2017-2018. godinu, koji za glavne postulate ima ciljeve naglašavanja uloge i uticaja kulture i kulturnih politika u zemljama članicama i regionu kroz: promociju kulturne raznolikosti regiona BSEC; podsticanje međusobnog razumevanja i međukulturnog dijaloga, poštujući različite kulturne tradicije i istoriju Crnomorskog regiona; podizanje svesti o zaštiti spomenika i lokalita koji se smatraju delom prirodnog i kulturnog nasleđa; inkluziju kulture u drugim sektorskim politikama i međusobnim pitanjima i aktivnostima (kulturni turizam, obrazovanje, mladi, tehnologije, pametna specijalizacija itd.) unutar i izvan regiona.

U okviru kulturne razmene i zaštite kulturnih izraza podstiče se mobilnosti umetnika i profesionalaca iz oblasti kulture i umetnosti zemalja članica (poziv na festivale). Okosnica plana koji je Srbija predložila kao zemlja koordinator odnosi se na nove aktivnosti, između ostalih, i na učešće na filmskim festivalima i saradnju nacionalnih filmskih centara (unutar operativnih grupa).

Share on FacebookTweet about this on Twitter