Misija

Verujemo da umetnost kroz odmeravanje odnosa stvarnog i mogućeg može doprineti reafirmaciji humanijeg sveta. Verujemo da umetnost nije roba i da postoje vrednosti koje nije moguće relativizovati.

Palic-Film-festival-2

Verujemo da zabava i potrošnja nisu autentični simboli cele epohe, i da smislenost socijalnog i moralnog poretka još nije izgubila svu radikalnost.

Verujemo da je globalizacijskoj moći kulturnog imperijalizma potrebno suprostaviti širinu ljudskog duha i autentičnog stvaralaštva, bez obzira što se u tom nadmetanju pobednik zna odavno.

Verujemo da inspiraciju u osmišljavanju utopijskog projekta kulturne emancipacije i odmetanja od blještavila globalne industrije zabave može da pruži Evropa koja, neretko u raskolu moći i mudrosti, ipak jeste velika riznica šansi.

Verujemo da evropski duh ume da filmsku umetnost oseti kao medij koji odgovara čovekovoj potrebi za igrom, fantazijom i ostalim supstitutima realnog, ali i da je razume kao pošteni dokument stvarnosti.

Verujemo da evropski film pruža izvesnu dozu autonomnosti u odnosu na samoreprodukujuću snagu institucija globalnog tržišta koje je (i) od prostora kulture sačinila izvrsno investiciono polje.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže da ovakva vrsta verovanja nije uzaludna, i da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.