Selekcije

SELEKCIJE

Dvadeset treći Festival evropskog filma će obeležiti sledeće slekcije:

    1. TAKMIČARSKI PROGRAM

Glavni (takmičarski) program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora.

Ovakvi evropski filmovi sa lakoćom vezuju publiku, jer je identifikacija sa njihovim junacima toliko realna i moguća i u njihovoj tragediji i u njihovoj sreći. Na emocije sa platna odgovara se emocijama iz gledališta.

Ovogodišnju selekciju od 14 filmova izabrao je selektorski tim koji čine Petar Mitrić, Sabolč Tolnai i umetnički direktor Festivala Nikolaj Nikitin. Filmovi će se takmičiti za nagradu “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri. Selekcija će biti prikazana na Letnjoj pozornici na Paliću.

    2. PARALELE I SUDARI

Takmičarski program „Paralele i sudari“ posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

Kvalitete izabranih filmova vrednuje međunarodni tročlani Žiri međunarodne kritike, sastavljen od uglednih evropskih filmskih kritičara.

Selektorski tim: Petar Mitrić, Sabolč Tolnai i Nikolaj Nikitin. U okviru programa će biti prikazano 10 filmova u sali Bioskopa Eurocinema u Subotici.

    3. MLADI DUH EVROPE

Program “Mladi duh Evrope” je posvećen hrabrim i inventivnim autorima jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost. Program prikazuje dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti.

Program će ove godine prikazati 13 novih filmova koje je odabrao selektorski tim (Petar Mitrić i Sabolč Tolnai). Program će se održati na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

     4. NOVI MAĐARSKI FILM

Kultura je nešto na šta se uvek može računati u traženju i pronalaženju puta koji vodi ka međusobnom upoznavanju, razumevanju i prihvatanju. U tome je od velike pomoći već tradicionalni program „Novi mađarski film“, koji kao deo kulture, uz pomoć filmske umetnosti pokušava da pronađe put do onih koji su otvoreni da upoznaju Mađarsku. Ovaj program je inspirisan činjenicom da u Vojvodini živi velika populacija mađarske manjine, koja nema prilike da prati tokove savremene mađarske filmske produkcije na bioskopskom repertoaru, niti na televiziji. Selektor programa ja Zoltan Šifliš.

    5. BALTIK U FOKUSU

U poslednjih nekoliko decenija evropski film doživeo je velike promene. Ne može se više govoriti o malim i velikim nacionalnim kinematografijama. Na filmskoj sceni Evrope dešavaju se česte promene i iznenadni događaji koji određene kinematografije stavljaju u žižu interesovanja. Iz tog razloga je pre deset godina na Paliću uveden program “Kinematografija u fokusu” koja svake godine predstavlja neku od značajnih u tom trenutku najinteresantnijih filmskih produkcija u Evropi. Tako su do sada na Festivalu predstavljene kinematografije Švedske, Belgije, Norveške, Finske, Austrije, Izraela, Rusije, Češke, Poljske, Turske, Gruzije i Slovačke.

Ove godine predstavljamo kinematografiju zemalja Baltika, i to Litvanije, Estonije i Letonije. Kinematografije ove tri zemlje su tradicionalno bile zastupljene na Paliću, gotovo u svim selekcijama i posebno predstavljanje vodećih autora nije potrebno. U okviru 23. izdanja Palića predstavićemo savremene autore, restaurisane klasike, kao i izbor kratkih i animiranih filmova po kojima je ova regija dominantna na filmskoj sceni.

Selekcija programa je rađena u saradnji sa Litvanskim filmskim centrom, Estonskim filmskim institutom i Filmskim centrom Letonije. Filmske projekcije programa Baltik u fokusu održavaće se u Art bioskopu Aleksandar Lifka u Subotici.

    6. ECO DOX

Živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskih delovanja na destabilizaciju životne sredine i planete Zemlje uopšte, sa jedne strane i rastuća svest o potrebi delovanja u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode. U skladu sa tim pre sedam godina pokrenut je program koji se bavi dokumentarnim filmskim ostvarenjima koja se bave ekologijom. U ovom programu prikazuje se 6 filmova najnovije produkcije. Program je praćen živom raspravom kao i naučnim skupom koji se odvija u toku festivala, na kojem stručnjaci i aktivisti iz oblasti očuvanja životne sredine imaju priliku da razmotre različite teme i pitanja. Selektor programa je Igor Toholj. Projekcije filmova iz programa EKO DOX će se prikazivati u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta u Subotici.

     7. OMAŽ PROGRAM DOBITNICIMA NAGRADE “ALEKSANDAR LIFKA“

Festival evropskog filma Palić uspostavio je nagradu „Aleksandar Lifka“ 1999. godine za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Dosadašnji laureati su Lucian Pintilije, Kšištof Zanusi, Jirži Mencl, Andžej Vajda, Mikloš Jančo, Margaret fon Trota i Theo Angelopulos, Ken Rasel, Ken Louč, Kosta Gavras, Žan Mark Bar, Nikita Mihalkov, Klod Leluš i Roj Anderson. Nagrada istog naziva dodeljuje se svake godine i po jednom domaćem autoru. Tako su se među nagrađenima našli: Dušan Makavejev, Eva Ras, Gordan Mihić, Milena Dravić, Puriša Đorđević, Živojin Mitrović, Velimir Bata Živoinović, Goran Marković, Predrag Miki Manojlović, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Zoran Simjanović, Emir Kusturica, Mira Banjac i Želimir Žilnik. Nagrada nosi ime jednog od pionira kinematografije na ovim prostorima – Aleksandra Lifke, koji je davne 1911. godine osnovao prvi stalni bioskop u Subotici, gde je i živeo.

    8. OMAŽ PROGRAM DOBITNIKU NAGRADE “UNDERGROUND SPIRIT”

Festival evropskog filma Palić je 2007. Godine ustanovio nagradu Underground Spirit za dugogodišnji rad na nezavisnom filmu i jedinstvenu poetiku nastalu van okrilja filmske industrije i vodećih kinematografskih tokova. Retrospektiva filmova dobitnika nagrade Underground Spirit se prikazuje u Bioskopu Abazija na Paliću.

    9. KLASICI NA TRGU

Na jednom od najlepših trgova naše zemlje Festival evropskog filma Palić ponovo postavlja bioskop sa idejom da predstavi najlepše filmove iz istorije evropske kinematografije u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka. Prikazaćemo izbor od pet filmova koji su restaurisani i pretvoreni u digitalni format kako bi ponovo zasijali u izvornom svetlu. Subotičani i gosti imaće priliku da pogledaju pet remek dela majstora evropske kinematografije u saradnji sa filmskim institutima i arhivama evropskih zemalja.

   10. “SHORT MATTERS!” SELEKCIJA KRATKIH FILMOVA NOMINOVANIH ZA NAGRADU EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE 2015

Program SHORT MATTERS! Već treću godinu za redom predstavljamo na palićkom festivalu u saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom. Predstavićemo 15 evropskih kratkih filmova nominovanih od strane vodećih filmskih festivala uključujući Roterdam, Berlinale, Krakov, Veneciju, Lokarno, Valjadolid i druge. Program će se održati tokom tri dana u Bioskopu Abazija na Paliću.

   11. “OČI U OČI“ / „EYE TO EYE”

OČI U OČI je panevropska inicijativa posvećena mladoj publici srednjoškolskog i studentskog uzrasta sa ciljem veće vidljivosti evropskog nezavisnog filma. U saradnji sa francuskom kompanijom Wide Management kao nosiocem projekta program će predstaviti pet evropskih dugometražnih filmova koji su po temi namenjeni mladoj publici. Program filmova će vrednovati žiri od pet mladih filmofila, polaznika filmske škole i filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Nagrađeni film će se prikazati mladoj publici u oktobru ove godine u saradnji sa srednjim školama u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, gde će publika imati prilike da razgovara sa autorom nagrađenog filma na teme stvaranja filma, odrastanja i problema mladih u savremenom društvu. Projekat EYE TO EYE je podržan od strane Evropske Komisije kroz program Kreativna Evropa i potprogram MEDIA.

  12. BEST OF EUROPE 2015

Bioskop Eurocinema, kao godišnji projekat Festivala evropskog filma Palić namenjen predstavljanju savremene evropske kinematografije, predstaviće izbor od sedam najznačajnijih evropskih filmova koji su ušli u bioskopsku distribuciju u Srbiji. Kao uvod u 2016. godinu publika će imati prilike da se podseti nekih od naslova koji su obeležili prethodnu godinu. Osim u bioskopu Eurocinema u Subotici, izbor filmova će se prikazati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu.

  13. PALIĆ U BEOGRADU

U prethodne četiri godine beogradska publika je imala prilike da istovremeno prati izbor filmova sa Festivala evropskog filma Palić u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Izbor će se sastojati od atraktivnih naslova iz Takmičarskog programa, programa Paralele i sudari, Mladi duh Evrope i Baltik u fokusu.

Share on FacebookTweet about this on Twitter