Selekcije

SELEKCIJE

Dvadeset šesti Festival evropskog filma će obeležiti sledeće selekcije:

1. TAKMIČARSKI PROGRAM 

Glavni (takmičarski) program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora.

Ovakvi evropski filmovi sa lakoćom vezuju publiku, jer je identifikacija sa njihovim junacima toliko realna i moguća i u njihovoj tragediji i u njihovoj sreći. Na emocije sa platna odgovara se emocijama iz gledališta.

Ovogodišnju selekciju od 12 filmova izabrao je selector Nenad Dukić. Filmovi će se takmičiti za nagradu “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri.

Selekcija će biti prikazana na Letnjoj pozornici na Paliću.

2. PARALELE I SUDARI 

Takmičarski program „Paralele i sudari“ posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

Kvalitete izabranih filmova vrednuje tročlani FEDEORA žiri, sastavljen od uglednih evropskih filmskih kritičara.

Selektor ovogodišnjeg programa Paralele i sudari je Neil Young, a u okviru programa će biti prikazano 10 filmova u bioskopu Abazija.

3. MLADI DUH EVROPE 

Program “Mladi duh Evrope” je posvećen hrabrim i inventivnim autorima jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost. Program prikazuje dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti po izboru selektora Neila Younga.

Program će ove godine prikazati 30 novih filmova, a projekcije će biti na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija – napolju na Paliću.

4. NOVI MAĐARSKI FILM 

Kultura je nešto na šta se uvek može računati u traženju i pronalaženju puta koji vodi ka međusobnom upoznavanju, razumevanju i prihvatanju. U tome je od velike pomoći već tradicionalni program „Novi mađarski film“, koji kao deo kulture, uz pomoć filmske umetnosti pokušava da pronađe put do onih koji su otvoreni da upoznaju Mađarsku. Ovaj program je inspirisan činjenicom da u Vojvodini živi velika populacija mađarske manjine, koja nema prilike da prati tokove savremene mađarske filmske produkcije na bioskopskom repertoaru, niti na televiziji.

Ova selekcija će biti prikazana u bioskopu Eurocinema.

5. GRČKA U FOKUSU 

U poslednjih nekoliko decenija evropski film doživeo je velike promene. Ne može se više govoriti o malim i velikim nacionalnim kinematografijama. Na filmskoj sceni Evrope dešavaju se česte promene i iznenadni događaji koji određene kinematografije stavljaju u žižu interesovanja. Iz tog razloga je pre deset godina na Paliću uveden program “Kinematografija u fokusu” koja svake godine predstavlja neku od značajnih u tom trenutku najinteresantnijih filmskih produkcija u Evropi. Tako su do sada na Festivalu predstavljene kinematografije Švedske, Belgije, Norveške, Finske, Austrije, Izraela, Rusije, Češke, Poljske, Turske, Gruzije i Slovačke.

Kinematografije ove zemalje su odvojeno već bile zastupljene na Paliću, a ove godine na 26. izdanju Palića predstavićemo neke nove reditelje i najznačajnije filmove ove regije iz prethodnih par godina.

Filmovi će biti prikazani u Art bioskopu Aleksandar Lifka u Subotici.

6. ECO DOX

Živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskih delovanja na destabilizaciju životne sredine i planete Zemlje uopšte, sa jedne strane i rastuća svest o potrebi delovanja u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode. U skladu sa tim pre sedam godina pokrenut je program koji se bavi dokumentarnim filmskim ostvarenjima koja se bave ekologijom. U ovom programu prikazuje se 6 filmova najnovije produkcije. Program je praćen živom raspravom kao i naučnim skupom koji se odvija u toku festivala, na kojem stručnjaci i aktivisti iz oblasti očuvanja životne sredine imaju priliku da razmotre različite teme i pitanja. Selektor programa je Igor Toholj.

Projekcije filmova iz programa EKO DOX će se prikazivati u Art bioskopu Aleksandar Lifka u Subotici.

Ova selekcija će u okviru festivala biti prikazana u Svečanoj sali Otvorenog univerziteta (Filmski klub-drugi ulaz otvorenog univerziteta).

7. OMAŽ PROGRAM DOBITNICIMA NAGRADE “ALEKSANDAR LIFKA“

Festival evropskog filma Palić uspostavio je nagradu „Aleksandar Lifka“ 1999. godine za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Dosadašnji laureati su Lucian Pintilije, Kšištof Zanusi, Jirži Mencl, Andžej Vajda, Mikloš Jančo, Margaret fon Trota i Theo Angelopulos, Ken Rasel, Ken Louč, Kosta Gavras, Žan Mark Bar, Nikita Mihalkov, Klod Leluš i Roj Anderson. Nagrada istog naziva dodeljuje se svake godine i po jednom domaćem autoru. Tako su se među nagrađenima našli: Dušan Makavejev, Eva Ras, Gordan Mihić, Milena Dravić, Puriša Đorđević, Živojin Mitrović, Velimir Bata Živoinović, Goran Marković, Predrag Miki Manojlović, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Zoran Simjanović, Emir Kusturica, Mira Banjac i Želimir Žilnik. Nagrada nosi ime jednog od pionira kinematografije na ovim prostorima – Aleksandra Lifke, koji je davne 1911. godine osnovao prvi stalni bioskop u Subotici, gde je i živeo.

Ova selekcija će biti prikazana u bioskopu Eurocinema, predfestivalski program.

8. OMAŽ PROGRAM DOBITNIKU NAGRADE “UNDERGROUND SPIRIT”

Festival evropskog filma Palić je 2007. godine ustanovio nagradu Underground Spirit za dugogodišnji rad na nezavisnom filmu i jedinstvenu poetiku nastalu van okrilja filmske industrije i vodećih kinematografskih tokova.

Retrospektiva filmova dobitnika nagrade Underground Spirit se prikazuje u Bioskopu Abazija na Paliću.

9. PALIĆKI POBEDNICI NA TRGU

Na jednom od najlepših trgova naše zemlje Festival evropskog filma Palić ponovo postavlja bioskop sa idejom da uoči 26 godina postojanja podseti publiku na poslednjih pet “Palićkih pobednika”. Subotičani i gosti imaće priliku da pogledaju pet izuzetno značajnih filmova koji su osvajali nagrade na festivalima širom Sveta. Predfestivalski program

10. NOVI EVROPSKI DOKUMENTARCI 

Novi evropski dokumentarci od ove godine predstavljaju novi, sastavni deo programa Festivala Evropskog Filma Palić. Reč je o skupu dokumentarnih dela koja pokreću važna pitanja u evropskom društvu, delima koja provociraju bilo svojom hrabrom temom ili stilom. U ovom programu biće prikazivani neki od najboljih dokumentaraca Evrope u protekloj godini.

Održava se u Art bioskopu Aleksandar Lifka.

11. “SHORT MATTERS!” SELEKCIJA KRATKIH FILMOVA NOMINOVANIH ZA NAGRADU EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE 2018

Program SHORT MATTERS! Već šestu godinu za redom predstavljamo na palićkom festivalu u saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom. Predstavićemo 15 evropskih kratkih filmova nominovanih od strane vodećih filmskih festivala uključujući Roterdam, Berlinale, Krakov, Veneciju, Lokarno, Valjadolid i druge.

Program će se održati tokom tri dana u Bioskopu Abazija na Paliću.

12. PROMOCIJA MEĐUNARODNOG FESTIVALA ZSIGMOND VILMOS IZ SEGEDINA

Ova selekcija će biti prikazana u bioskopu Abazija.

13. VELIKANI EVROPSKE KINEMATOGRAFIJE

Ova selekcija će biti prikazana u bioskopu Eurocinema.

14. BEST OF EUROPE 2018

Bioskop Eurocinema, kao godišnji projekat Festivala evropskog filma Palić namenjen predstavljanju savremene evropske kinematografije, predstaviće izbor od sedam najznačajnijih evropskih filmova koji su ušli u bioskopsku distribuciju u Srbiji.

Kao uvod u festivalski program 2019. godinu publika će imati prilike da se podseti nekih od naslova koji su obeležili prethodnih godinu dana evropske kinematografije. Ova selekcija će biti prikazana u bioskopu Eurocinema, predfestivalski program.

15. PALIĆ U BEOGRADU

U prethodnih šest godine beogradska publika je imala prilike da istovremeno prati izbor filmova sa Festivala evropskog filma Palić u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Izbor će se sastojati od atraktivnih naslova iz svih selekcija Festivala evropskog filma Palić.

16.SPECIJALNE PROJEKCIJE

Projekcije ce se odrzati u Bioskopu Abazija

17.BIOSKOPSKI HITOVI
Selekcija koja će biti prikazana na Letnjoj pozornici na Paliću gde će publika imati priliku da pogleda 5 najvećih svetskih hitova u okviru postfestivalskog programa (27.-31.jula)