Selekcije

SELEKCIJE

Dvadeset šesti Festival evropskog filma će obeležiti sledeće selekcije:

GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM

Glavni (takmičarski) program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora.

Ovakvi evropski filmovi sa lakoćom vezuju publiku, jer je identifikacija sa njihovim junacima toliko realna i moguća i u njihovoj tragediji i u njihovoj sreći. Na emocije sa platna odgovara se emocijama iz gledališta.

Ovogodišnju selekciju od 14 filmova izabrao je selector Nenad Dukić. Filmovi će se takmičiti za nagradu “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri. Selekcija će biti prikazana na Letnjoj pozornici na Paliću.

PREDFESTIVALSKI PROGRAM

1. BEST OF EUROPE 2018 (07.-13.07.2019.)

Bioskop Eurocinema, kao godišnji projekat Festivala evropskog filma Palić namenjen predstavljanju savremene evropske kinematografije, predstaviće izbor od sedam najznačajnijih evropskih filmova koji su ušli u bioskopsku distribuciju u Srbiji.

Kao uvod u festivalski program 2018. godinu publika će imati prilike da se podseti nekih od naslova koji su obeležili prethodnih godinu dana evropske kinematografije.

2. KLASICI NA TRGU (13.-17.07.2019.)

Na jednom od najlepših trgova naše zemlje Festival evropskog filma Palić ponovo postavlja bioskop sa idejom da uoči jubileja 25 godina postojanja podseti publiku na poslednjih pet “Palićkih pobednika”. Subotičani i gosti imaće priliku da pogledaju pet izuzetno značajnih filmova koji su osvajali nagrade na festivalima širom Sveta.

3. OMAŽ PROGRAM DOBITNICIMA NAGRADE “ALEKSANDAR LIFKA“ (14.-18.07.2019.)

Festival evropskog filma Palić uspostavio je nagradu „Aleksandar Lifka“ 1999. godine za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Dosadašnji laureati su Lucian Pintilije, Kšištof Zanusi, Jirži Mencl, Andžej Vajda, Mikloš Jančo, Margaret fon Trota i Theo Angelopulos, Ken Rasel, Ken Louč, Kosta Gavras, Žan Mark Bar, Nikita Mihalkov, Klod Leluš i Roj Anderson. Nagrada istog naziva dodeljuje se svake godine i po jednom domaćem autoru. Tako su se među nagrađenima našli: Dušan Makavejev, Eva Ras, Gordan Mihić, Milena Dravić, Puriša Đorđević, Živojin Mitrović, Velimir Bata Živoinović, Goran Marković, Predrag Miki Manojlović, Goran Marković, Goran Paskaljević, Srđan Karanović, Zoran Simjanović, Emir Kusturica, Mira Banjac i Želimir Žilnik. Nagrada nosi ime jednog od pionira kinematografije na ovim prostorima – Aleksandra Lifke, koji je davne 1911. godine osnovao prvi stalni bioskop u Subotici, gde je i živeo.

FESTIVALSKI PROGRAM

Abazija:

1.SHORT MATTERS!

Već petu godinu za redom predstavljamo na palićkom festivalu u saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom. Predstavićemo 15 evropskih kratkih filmova nominovanih od strane vodećih filmskih festivala uključujući Roterdam, Berlinale, Krakov, Veneciju, Lokarno, Valjadolid i druge. Program će se održati tokom tri dana u Bioskopu Abazija na Paliću.

2. ZSIGMOND VILMOS

3. PARALELE I SUDARI (10 filmova + 4 kratka)

Takmičarski program „Paralele i sudari“ posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

Kvalitete izabranih filmova vrednuje tročlani FEDEORA žiri, sastavljen od uglednih evropskih filmskih kritičara.

4. SPECIJALNA PROJEKCIJA

5. OMAŽ PROGRAM DOBITNIKU NAGRADE “UNDERGROUND SPIRIT”

Festival evropskog filma Palić je 2007. godine ustanovio nagradu Underground Spirit za dugogodišnji rad na nezavisnom filmu i jedinstvenu poetiku nastalu van okrilja filmske industrije i vodećih kinematografskih tokova. Retrospektiva filmova dobitnika nagrade Underground Spirit se prikazuje u Bioskopu Abazija na Paliću.

6. MLADI DUH EVROPE

Program “Mladi duh Evrope” je posvećen hrabrim i inventivnim autorima jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost. Program prikazuje dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti po izboru selektora Neila Younga.

Program će ove godine prikazati 32 kratka filma, a projekcije će biti na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

Eurocinema:

1. REPRIZA GLAVNOG TAKMIČARSKOG PROGRAMA

Glavni (takmičarski) program posvećen je onim evropskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini evropskog čoveka, ujedno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti unutar evropskog prostora.

Ovakvi evropski filmovi sa lakoćom vezuju publiku, jer je identifikacija sa njihovim junacima toliko realna i moguća i u njihovoj tragediji i u njihovoj sreći. Na emocije sa platna odgovara se emocijama iz gledališta.

Ovogodišnju selekciju od 14 filmova izabrao je selector Nenad Dukić. Filmovi će se takmičiti za nagradu “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija. Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri.

2. NOVI MAĐARSKI FILM

Kultura je nešto na šta se uvek može računati u traženju i pronalaženju puta koji vodi ka međusobnom upoznavanju, razumevanju i prihvatanju. U tome je od velike pomoći već tradicionalni program „Novi mađarski film“, koji kao deo kulture, uz pomoć filmske umetnosti pokušava da pronađe put do onih koji su otvoreni da upoznaju Mađarsku. Ovaj program je inspirisan činjenicom da u Vojvodini živi velika populacija mađarske manjine, koja nema prilike da prati tokove savremene mađarske filmske produkcije na bioskopskom repertoaru, niti na televiziji.

3. VELIKANI EVROPSKE KINEMATOGRAFIJE

Bioskop Aleksandar Lifka:

1. GRČKA U FOKUSU
U poslednjih nekoliko decenija evropski film doživeo je velike promene. Ne može se više govoriti o malim i velikim nacionalnim kinematografijama. Na filmskoj sceni Evrope dešavaju se česte promene i iznenadni događaji koji određene kinematografije stavljaju u žižu interesovanja. Iz tog razloga je pre deset godina na Paliću uveden program “Kinematografija u fokusu” koja svake godine predstavlja neku od značajnih u tom trenutku najinteresantnijih filmskih produkcija u Evropi. Tako su do sada na Festivalu predstavljene kinematografije Švedske, Belgije, Norveške, Finske, Austrije, Izraela, Rusije, Češke, Poljske, Turske, Gruzije i Slovačke.

Ove godine predstavljamo kinematografiju Grčke. Kinematografije ovih zemalja su odvojeno već bile zastupljene na Paliću, a ove godine na 26. izdanju Palića predstavićemo neke nove reditelje i najznačajnije filmove ove  regije iz prethodnih par godina.

Selekcija programa je rađena u saradnji sa filmskim centrima u Grčkoj zemlji, a filmovi će biti prikazani u Art bioskopu Aleksandar Lifka u Subotici.

2. DOKUMENTARCI

Svečana sala Otvoreni univerzitet:

1. ECO DOX

Živimo u vremenu u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskih delovanja na destabilizaciju životne sredine i planete Zemlje uopšte, sa jedne strane i rastuća svest o potrebi delovanja u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode. U skladu sa tim pre sedam godina pokrenut je program koji se bavi dokumentarnim filmskim ostvarenjima koja se bave ekologijom. U ovom programu prikazuje se 6 filmova najnovije produkcije. Program je praćen živom raspravom kao i naučnim skupom koji se odvija u toku festivala, na kojem stručnjaci i aktivisti iz oblasti očuvanja životne sredine imaju priliku da razmotre različite teme i pitanja.

PALIĆ U BEOGRADU

U prethodnih šest godine beogradska publika je imala prilike da istovremeno prati izbor filmova sa Festivala evropskog filma Palić u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Izbor će se sastojati od atraktivnih naslova iz svih selekcija Festivala evropskog filma Palić.

POSTFESTIVALSKI PROGRAM:

BIOSKOPSKI HITOVI koja će se odigrati u 5 dana nakon festivala na letnjoj pozornici,. Ovde će biti prikazano 5 filmova, najvećih svetskih hitova. (27.-31.07.)