Takmicarski program

Letnja pozornica

Palićki festival ,već prema svojoj koncepciji, nastoji da bude dobra slika onoga što nudi evropski film u jednoj proizvodnoj godini i to u različitim oblastima i vrstama kinematografskog delovanja – od igranih filmova velikih produkcija, preko malih kinematografija, do dokumentarnih i kratkih filmskih formi. Kada je glavni program u pitanju, onda, pored podrazumevajućeg osnovnog kriterijuma prilikom odabira filmova, kriterijuma koji se odnosi na sinematičke vrednosti filmova, uvek postoji i nastojanje, da se uspostavi balans između filmova poznatih, etabliranih autora i, s druges trane, novih, mladih reditelja koji svojim prvim filmovima ukazuju na talenat i stvaralački potencijal koji obećava. To je idealna programska konstrukcija koju nije lako uvek ostvariti.
Lepa vest je da ovogodišnji glavni program u dobroj meri odražava takav programski sklad. Na programu su novi filmovi nekih od najznačajnijih evropskih autora, filmovi koji su u dobroj meri obeležili evropsku produkciju u proteklih godinu dana i, posledično, dobili nagrade na najprestižnijim medjunarodnim festivalima. Reč je o filmovima sada već legendarnog španskog reditelja Pedra Almodovara, potom, dvostukog nosioca kanske Zlatne palme, Britanca Kena Louča i takođe dvostrukih dobitnika Zkatne palme, belgijskog tandema braće Darden.
Drugu stranu balansa čine filmovi novih reditelja i to iz različitih delova Evrope, od Francuske i Letonije, do Slovenije i Srbije.

Neizbežno pitanje i novinara i potencijalne publike pred svaki festival ove vrste jeste: kakvi su, o čemu govore filmovi koje ćemo gledati. Svi će se oni složiti da je najvažnije da su filmovi dobri ali, ipak, o čemu su ti filmovi?
Jednostavan odgovor je: evropski autori ne zatvaraju oči pred problemima i fenomenima aktuelnog života, posebno mladih ljudi. Dakle, u velikoj većini filmova na delu je svojevrstan angažman u filmskoj formi. Čak i kada je ljubavni film u pitanju (kao francuski ONA KOJOJ VERUJETE) pokretač radnje je ostvarivanje emotivne veze preko fejsbuka, dakle, u formi ljubavne drame, govori se, zapravo, o aktuelnom fenomenu komunikacije, fenomenu koji polako ulazi i u sferu ljudskih emocija.

Dakle, uživajte u dobrom i angažovanom evropskom filmu.

selektor Nenad Dukić

 

Reprize su naredni dan nakon projekcija u Bioskopu Eurocinema od 14h( prvog filma), od 12h (drugog filma)