Baltik u fokusu

U poslednjih nekoliko decenija evropski film doživeo je velike promene. Ne može se više govoriti o malim i velikim nacionalnim kinematografijama. Na filmskoj sceni Evrope dešavaju se česte promene i iznenadni događaji koji određene kinematografije stavljaju u žižu interesovanja. Iz tog razloga je pre deset godina na Paliću uveden program “Kinematografija u fokusu” koja svake godine predstavlja neku od značajnih u tom trenutku najinteresantnijih filmskih produkcija u Evropi. Tako su do sada na Festivalu predstavljene kinematografije Švedske, Belgije, Norveške, Finske, Austrije, Izraela, Rusije, Češke, Poljske, Turske, Gruzije i Slovačke.

Ove godine predstavljamo kinematografiju zemalja Baltika, i to Litvanije, Estonije i Letonije. Kinematografije ove tri zemlje su tradicionalno bile zastupljene na Paliću, gotovo u svim selekcijama i posebno predstavljanje vodećih autora nije potrebno. U okviru 23. izdanja Palića predstavićemo savremene autore, restaurisane klasike, kao i izbor kratkih i animiranih filmova po kojima je ova regija dominantna na filmskoj sceni.

Selekcija programa je rađena u saradnji sa Litvanskim filmskim centrom, Estonskim filmskim institutom i Filmskim centrom Letonije. Filmske projekcije programa Baltik u fokusu održavaće se u Art bioskopu Aleksandar Lifka u Subotici.

Share on FacebookTweet about this on Twitter