Panel: Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog jezera

Publika 23. Festivala evropskog filma Palić, a posebno Programa ekoloških dokumentaraca “Eko-Dox”, imaće priliku da učestvuje na panel – diskusiji posvećenoj poboljšanju ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline i pruži konstruktivan doprinos aktuelnom sagledavanju ove teme.

Jedinstvena arhitektura, šetališta i Veliki park, samo su deo onoga što ambijent Palića čini prepoznatljivim. Jedno pitanje, međutim, decenijama ostaje otvoreno, a to je kvalitet jezerske vode. Palićko jezero je vekovima pod snažnim uticajima ljudskih aktivnosti. Ovo malo, plitko, osetljivo, panonsko jezero, nekada je bilo slano, a specifičan jonski sasav vode i mulja omogućio je razvoj banjskog turizma. Međutim, širenje kanalizacione mreže u Subotici dovelo je i do povećanja količine otpadnih voda koje su se decenijama neprečišćene ulivale u Palićko jezero, dovodeći kvalitet vode u veoma kritično stanje, praćeno čestim pomorima živog sveta.

Ni velika sveobuhvatna sanacija 70-ih godina prošloga veka, tokom koje je jezero bilo potpuno isušeno, nije dugoročno dovela do poboljšanja kvaliteta vode. Iako je za sanaciju Palićkog jezera od tada predlagano više rešenja koja se razlikuju, kako po prioritetima, tako i po količini finansijskih sredstava koja bi za njih bila potrebna, u jednoj stvari se svi slažu: pre preduzimanja bilo kojih mera, neophodno je da se spreči svaki vid daljeg zagađenja jezera.

Danas su pred nama brojni izazovi, da, koristeći savremena naučna saznanja i raspoloživa sredstva, unapredimo i sačuvamo kvalitet vode Palićkog jezera, slažu se uvodničari panel – diskusije, Žika Reh, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave Subotica i dipl. hidrolog, Mišel Rohman, iz GIZ-a (Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju) angažovan kod „Park – Palića“ kao savetnik za sanaciju Paličkog i Ludaškog jezera.

Neke od tema kojima će se učesnici panela baviti su:

  • Istorijat Palićkog jezera i mere koje su sprovođene u prošlosti;
  • Zbog čega sanacija sedamsedetih godina nije dala željene rezultate?
  • Šta predviđa sadašnji Plan za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline i koje su mere već realizovane?
  • Prečišćavanje otpadnih voda kao preduslov očuvanja Palićkog jezera;
  • Pravni osnov za sprečavanje daljeg zagađenja Palićkog jezera;
  • Kakav je danas sastav ribljeg fonda, a koje vrste bi bile poželjne?
  • Značaj multifunkcionalnog zaštitnog pojasa;
  • Značaj sporazuma sa KfW nemačkom bankom za razvoj o finansiranju projekta “Zaštita biodiverziteta Palić / Ludaš”;
  • Koji su sledeći koraci pred nama?
Share on FacebookTweet about this on Twitter