Promocija Međunarodnog festivala Zsigmond Vilmos iz Segedina

Bioskop Abazija

 

zsigmond vilmos

 

 

Selekcija filmova sa
trećeg  Žigmond Vilmoš Film Festivala iz Segedina
u okviru prekograničnog projekta

FILMY – Filmska umetnost povezuje mlade ljude

Otvoreni univerzitet Subotica, izvršni producent Festivala evropskog filma Palić i Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti Segedin (Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.), izvršni producent Žigmond Vilmoš* Film Festivala, partneri su u projektu FILMY – Filmska umetnost povezuje mlade ljude, koji se realizuje u okviru Interreg IPA CBC programa Mađarska – Srbija.
U fokusu projekta FILMY su tri vrste aktivnosti: 1. Filmska edukacija mladih, 2. Razvoj filmskih klubova u prekograničnom regionu i 3. Saradnja dva filmska festivala iz prekograničnog regiona.
U okviru saradnje filmskih festivala biće prikazane selekcija filmova sa partnerskog festivala tako da će na 26. Festivalu evropskog filma Palić biti prikazano osam dugometražnih, kratkih i eksperimentalnih filmova iz programa 3. Žigmond Vilmoš Film Festivala (www.zsigmondvilmosfilmfest.com).
O Žigmond Vilmoš Film Festivalu:
Segedin je rodni grad svetski poznatog filmskog snimatelja/ direktora fotografije, dobitnika Oskara, Žigmonda Vilmoša, počasnog građanina ovog grada. Skoro stotinu godina star, sjajni Belvarosi bioskop u Segedinu jedan je od najstarijih tradicionalnih bioskopa u Mađarskoj. Najveća sala, sa pet stotina sedišta, u bioskopu nosi ime Žigmonda Vilmoša od 2005. godine, zbog čega je on bio veoma ponosan. Svaki put kada bi dolazio u Segedin, nije propustio da poseti „svoj bioskop“.
Pored ličnih veza, naš filmski festival inspirisan je veličinom Vilmoša Žigmonda u filmskoj umetnosti, njegovim statusom i reputacijom. Kvalitet njegovog rada i njegov uticaj na sledeće generacije imaju isti efekat kao i cilj festivala – da skrenu pažnju na važnog stvaraoca filmova, direktora fotografije.
„Naziv festivala jasno pokazuje da analiziramo filmove iz perspektive snimatelja/ direktora fotografije. Međutim, od Vilmoša smo naučili važnu stvar – vizija i rad direktora fotografije ne mogu se proceniti izolovano od drugih elementa. Najbolji primer toga je upravo njegov rad. Ostvarivanje snimateljskih ideja mora se sagledati uzimajući u obzir rediteljeve namere ili poruku čitavog filma. Tako na ovaj način mi ne nagrađujemo samo rad snimatelja/ direktora fotografije, već i filmove kao celine.“
Szabó Gábor HSC, predsednik žirija
*Vilmoš Žigmond (Segedin, 1930 – Big Sur, Kalifornija, 2016) bio je mađarsko-američki snimatelj/ direktor fotografije, jedan od glavnih protagonista američkog Novog talasa, čiji rad je uticao na oblikovanje američke kinematografije 70-ih. Sarađivao je sa Robertom Altmanom, Stivenom Spilbergom (Oskar za „Bliski susret treće vrste“), Majklom Ćiminom (BAFTA za „Lovac na jelene“), Brajanom de Palmom, Vudijem Alenom…
(wikipedia)