Žiri FIPRESCI

BARBARA KOSECKA

Barbara Kosecka je poljska filmska kritičarka, dobitnica prestižne nagrade Krzysytof Metrak za Najboljeg mladog kritičara u Poljskoj. Kao frilenser sarađivala je sa različitim novinama i časopisima (Kino, Film, Kwartalnik Filmowy, Tygodnik Powszechny, Gazeta Wyborcza) i bila koautor filmskih leksikona (Panorama kina najnowszego, Encykopedia Kina). 2006. je doktorirala na temu realizma u savremenoj kinematografiji na Jagiellonian univerzitetu. Trenutno radi na televiziji.

Eithne O’Neill

Eithne O’Neill, francuska filmska kritičarka, rođena je u Dablinu. Nakon sudija u Irskoj, Nemačkoj i Francuskoj predavala je prevođenje, književmost i kinematografiju na Pariskom univerzitetu XIII. Napisala je knjigu o reditelju Stivenu Friersu i bila koautor knjige o Ernstu Lubiču, izdala nekoliko knjiga poezije i mnoštvo članaka o filmu i kinematografiji. Članica je uredničkog borda vodećeg francuskog filmskog časopisa Positif. Bila je članica žirija preko deset međunarodnih filmskih festivala u Evropi.

JAN STORØ

Jan Storo je filmski kritičar frilenser, a piše za Khrono, dnevne novine u vlasništvu devet norveških univerziteta, koje pokrivaju visoko obrazovanje i istraživački rad na nacionalnom nivou. Sem toga, piše i za filmski žurnal Z. Takođe predaje socijalnu pedagogiju na Fakultetu društvenih nauka na Metropolitan univerzitetu u Oslu. Njegovo osnovno interesovanje su arthaus filmovi i filmovi iz regija van američko-evropskog kinematografskog mejnstrima.