Žiri FIPRESCI

Tonči Valentić

Tonči Valentić je filmski novinar, teoretičar i istraživač na Institutu za multimedije u Zagrebu kao i profesor Zagrebačkog univerziteta. Saradnik je Human Rights Filmskog Festivala i Subversive Festivala. Filmske eseje i kritike objavljuje u hrvatskom časopisu za kulturu Zarez kao i u veb magazinu Filmovi.hr. Do sada je kao član žirija učestvovao na 14 međunarodnih filmskih festivala.

Nina Sputnitskaja

Nina Sputnitskaja se bavi istorijom filma i filmskom kritikom. Takođe je viši istraživač na Naučno-istraživačkom institutu Sveruskog državnog instituta kinematografije (VGIK) gde je i diplomirala na Odeljenju za kinematografiju. Njena istraživanja usmerena su na folklorne osnove filmske slike, animaciju i savremeni film. Autorka je monografija Problem pola u savremenoj ruskoj kinematografiji i na televeziji (2016.), Multitrend: tendencije u savremenoj ruskoj animaciji (2016) i Ptushko&Rou: Masterklas ruskog fantazi filma (2018)

Masimo Leki

Masimo Leki je filmski i pozorišni kritičar iz Đenove. Studirao je Književnost na Univerzitetu u Đenovi i nekoliko godina radio kao pomoćnik režije i produkcije. Od 2006. intezivno piše kritike i festivalske izveštaje za italijsnske sajtove i časopise kao što su FilmDOC, Il Ragazzo Selvaggio i Marla. 2012. objavio je svoju prvu knjigu (esej Jeres bola – Pozorište Antonia Tarantina) i postao slobodni predavač istorije filma i pozorišta. Takođe je bio član žirija na mnoštvu međunarodnih filmskih festivala.