INTERVJU: NIL JANG, SELEKTOR PROGRAMA PARALELE I SUDARI I MLADI DUH EVROPE

INTERVJU: NIL JANG, SELEKTOR PROGRAMA PARALELE I SUDARI I MLADI DUH EVROPE

Greg de Cuir Jr

Filmski kritičar i selector Nil Jang sarađuje sa FEF Palić već godinama. Sastavlja dva festivalska programa: Paralele i sudare i Maldi duh Evrope. Pored toga, ove godine vodi i radionicu za mlade kritičare. Razgovarao sam sa njim o ove dve selekcije kao i o trenutnoj topografiji evropskih filmskih festivala.

Koje su specifičnosti programa koje selektuješ za FEF Palić?

Sarađujem sa programskim direktorom Miroslavom Mogorovićem na oba programa, i na Paralelama i sudarima i na Maldom duhu Evrope, ali je prva selekcija u mnogo većoj meri „udruženi poduhvat“ nego druga, gde imam veći stepen autonomije u smislu izbora filmova. Paralele i sudari su takmičarski program za nove dugometražne igrane filmove iz zemalja Centralne i Istočne Evrope. Mladi duh Evrope sastoji se od noćnih projekcija na otvorenom, ouglavnom kratkih filmova. Mladi duh prikazuje nove eksperimentalne, avanturističke i avangardne radove i veoma je eklektična selekcija. U tandemu sa Mladim duhom imamo i Undergroun Spirit nagradu koju svake godine dodeljujemo posebno značajnom sineasti koji predstavlja radikalnu stranu kontinentalnog kinematografskog spektra. Ovogodišnji laureat je francuski reditelj Žan-Šarl Hue.

Koji filmski festival ili koji filmski program u Evropi te inspiriše u tvom radu, i zašto?

Radim za Vienale duže nego što dolazim na FEF Palić, pa nisam baš neutralan, ali veoma ličan i specifičan selektorski stil dugogodišnjeg direktora Hansa Hurch-a (koji je umro 1917) je bio i još uvek jeste inspirativan primer beskompromisnog ali pristupačnog načina sastavljanja filmskog festivala koji postojano širi horizonte gledalaca.

Šta misliš o rodnoj ravnopravnosti na Festivalu, i da li imaš na umu rodnu ravnotežu tokom selektovanja filmova?

Nepotrebno je pominjati da sam ja za uravnotežene programe, a te ravnoteže uvek treba da podrazumevaju geografiju, format, stil, dužinu kao i rod autora filma. Ovogodišnje Paralele i sudari imaju samo tri rediteljke u selekciji, što je daleko od idealnog broja. Ima filmova rediteljki koje sam jurio a koji nam iz raznoraznih razloga nisu bili dostupni. To jeste stvar koju imam na umu kada sastavljam programe, iako ne postoji kvota kao takva, jer rodna ravnopravnost može često da nosi izražen ukus političke korektnosti. Da budem iskren, više me zanima socio-ekonomska pozadina filmadžija nego ono što imaju među svojim nogama.

Ima li filmova ili reditelja koje bi želeo da istakneš posebno u ova dva programa?

U Paralelama i sudarima naročito sam uzbuđen predstavljanjem najnovijeg filma Wojciech-a Smarzowsk-og KLER, velikog hita u svojoj Poljskoj. Smarzowski je odličan scenarista i režiser čija je međunarodna reputacija mnogo manja nego što zaslužuje. Film Miše Antadze-a ŽETVA, iz Gruzije, je fascinantan, poetski dokumentarac o tome kako ruralne oblasti sa poljoprivrede prelaza na Bitkoin infrastrukturu. U Mladom duhu i Underground Spirit programu filmovi Žan-Šarl Hue-a, brilijantna kombinacija društvene analize sa žanrom trilera, ne smeju da se propuste. Prvo veče Maldog duha u nedelju, 21. jula uključuje moja dva lična favorita: DOGS, MOON RIVER AND BAUDELAIRE srpske rediteljke/muzičarke Marije Kovačine, četvorominutno found-footage čudo, i ruski kratki film HORIZONT (Sid Iandovka i Anya Tsyrlina) takođe napravljen od pronađenog materijala – sovjetskog promotivnog/propagandnog filma iz 70-ih – ali izvrnutog u nešto sasvim drugačije.

Datum:

01/01/1970