Koksu uručena “Lifka”

Koksu uručena “Lifka”

“Underground Spirit” nagrada dodeljena rediteljskom paru Tici Kovi i Rajneru Frimelu

Na Letnjoj pozornici na Paliću sinoć su svečano uručene nagrade “Aleksandar Lifka” britanskom glumcu Brajanu Koksu i “Underground Spirit“ rediteljskom paru Tici Kovi i Rajneru Frimelu, kao i jubilarni srebrnjaci domaćim filmskim poslenicima.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović istakao je da je od 2000, kada je ustanovljena nagrada “Lifka” za doprinos evropskoj kinematografiji, verna publika Festivala bila u prilici da pozdravi neke od najznačajnijih filmskih umetnika našeg doba.

“Sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom nagradu uručujem 36. laureatu, izuzetnom glumcu koji je od 1971. i uloge Lava Trockog do 2017. i role Čerčila na filmu i na TV ostvario više od 200 uloga”, rekao je on.

Brajan Koks je, zahvaljujući se na priznanju, primetio da je “za glumca uvek teško da razume domete svog rada, odnosno šta taj rad znači drugima”.

“Znamo šta kažu kritičari, znamo stav profesionalaca, ali ono što je bitno jeste kakav efekat to ima u bioskopu. U tom smislu primiti nagradu koja nosi ime velikog pionira upravo u oblasti otvaranja bioskopa znači i potvrđivanje smisla jedne karijere. Zato sam u ovom trenutku prilično dirnut”, izjavio je Koks, čije su kreacije predstavljene insertima iz filmova LOVAC NA LJUDE, ESKAPISTA, KORIOLAN i ČERČIL.

Nagradu “Underground spirit” uručio je selektor Nil Jang, ističući da su italijanska rediteljka i scenaristkinja Tica Kovi i austrijski reditelj i fotograf Rajner Frimel, koji od 1996. stvaraju zajedno, dali bitan doprinos evropskom filmu.

“Oni prave filmove na jedinstven i direktan način i sa istim takvim sredstvima, a uspevaju da dodirnu univerzalne istine, da govore u duhu humanizma i pravednosti, koje su nam tako potrebne u ovom trenutku širom Evrope”, rekao je Jang.

Frimel je zahvalio na nagradi, na divnom prijemu koji su doživeli na festivalu na Paliću, ali i svim festivalima, ljudima koji ih organizuju i publici koja ih prati jer je “u vreme nestajanja art haus bioskopa zasluga festivala što je nezavisni film još uvek vidljiv”.

Kovi je primetila da život nezavisnog filmskog autora može biti divan, ali i težak.

“Zato zahvaljujem Palićkom festivalu za ovo priznanje koje nas podstiče da nastavimo svoj rad. Želim da zahvalim našim protagonistima jer oni ispunjavaju naše filmove svojim pričama, stvarnošću, ljudskošću i empatijom, tim dragocenim stvarima koje, kako je rekao Nil Jang, sve više gubimo u ovom svetu”, istakla je Kovi.

Povodom jubilarnog, 25. FEF, direktor OU Ilija Tatić uručio je srebrnjake za doprinos dometima Festivala: direktoru FEF-a Radoslavu Zelenoviću, programskom direktoru Miroslavu Mogoroviću, nekadašnjem selektoru Borislavu Anđeliću i rediteljima Sabolču Tolnaiju i Želimiru Žilniku.

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Datum:

01/01/1970