PREDLOZI UREDNIKA – Nedelja

OTVARANJE PARALELA I SUDARA

NE GLEDAJ MI U TANJIR (uz prisustvo rediteljke)

Paralele i sudari, Eurocinema, 16:30

Naš selektor Petar Mitrić otvoriće selekciju Paralele i sudari projekcijom filma Ne gledaj mi u tanjir mlade supertalentovane hrvatske rediteljke Hane Jušić koja je prošle godine u Veneciji osvojila Nagradu kritike za ovo drsko propitivanje tvrde patrijahalne dalmatinske porodice, i borbe mlade devojke da se iz nje izvuče. Pored fantastične glavne glumice Mie Petričević, koja je za ovu ulogu osvojila nekoliko nagrada, u filmu igra i Zlatko Burić, poznat gledaocima u Srbiji po trilogiji The Pusher Nikolasa Vinding Refna, u potpuno atipičnoj ulozi.

Više o filmu na: http://www.palicfilmfestival.com/?program=ne-gledaj-mi-u-tanjir-2

OTVARANJE EKO DOX-a I

ZLATNI GENI

Filmski klub Otvorenog univerziteta, 18:00

Ovogodišnji Eko Dox program otvoriće selektor Igor Toholj kao i projekcija Zlatnih gena, u kome nam Ursula Hansbauer, Volfgang Konrad i Klemes Staše govore o biobankama širom sveta, u kojima su pohranjeni smrznuti geni miliona biljaka, životinja i ljudi.

Više o filmu na: http://www.palicfilmfestival.com/?program=zlatni-geni

OTVARANJE PROGRAMA HRVATSKA U FOKUSU I

USTAV REPUBLIKE HRAVATSKE (uz prisustvo glumca Nebojše Glogovca)

Hrvatska u fokusu, Art bioskop Lifka, 18:30

Program Hrvatska u fokusu otvoriće naš programski direktor Miroslav Mogorović, izvršni producent Ilija Tatić, hrvatska konzulica Evica Milanović, i Mario Kozina iz Hrvatskog audiovizuelnog centra. Nakon otvaranja uslediće Ustav Republike Hrvatske, u kojem se veteran filma Rajko Grlić bavi narastanjem ekstremne desnice u Hrvatskoj kroz intrigantnu priču o borbi srpsko-hrvatskog para sa okruženjem, posebno sa komšijom profesorom, gej-ustašom koga nesvakidašnje nadahnuto igra jedan od najvećih srpskih glumaca Nebojša Glogovac.

Više o filmu na: http://www.palicfilmfestival.com/?program=ustav-republike-hrvatske

RAZGOVOR SA SLAVKOM ŠTIMCEM

Velika Terasa, 19:00

(samo na srpskom)

Laureat nagrade Aleksandar Lifka, poznati srpski glumac Slavko Štimac govoriće o svojoj karijeri i svom poslednjem filmu Ime: Dobrica, prezime: nepoznato.

Intervju sa Štimcem možete pročitati u Festivalskom žurnalu –

http://www.palicfilmfestival.com/wp-content/uploads/2017/07/FN-2017-1.pdf.

UNDERGROUND SPIRIT AWARD: BERTRAN MANDIKO

Letnja pozornica, 21:00

Jedan od najvećih filmskih ikonoklasta i esteta Bertran Mandiko je ovogodišnji dobitnik Underground Spirit nagrade. Nagrada će mu biti uručena na Letnjoj pozornici u 21:00, pre projekcije filma Jupiterov mesec

Intervju sa Mandikom možete pročitati u našem Festivalskom žurnalu – http://www.palicfilmfestival.com/wp-content/uploads/2017/07/FN-2017-1.pdf.

OTVARANJE PROGRAMA MLADI DUH EVROPE I

STRANAC U RAJU

Abazija, 21:30

Naš selektor Petar Mitrić zvanično će otvoriti program Mladi duh Evrope, projekcijom hrabrog dokumentarno-igranog hibrida Stranac u raju holandskog reditelja Gvida Hendriksa. Film istražuje, uz pomoć grupe (ne)željenih gostiju iz Afrike i Bliskog istoka koje vodi glumac, kako Evropljani vide izbeglice i šta ovi mogu od njih da očekuju. Surov i dirljiv, ovaj film navodi na duboko razmišljanje.

Više o filmu na: http://www.palicfilmfestival.com/?program=stranac-u-raju

KRATKI IZLET (uz prisustvo reditelja)

Takmičarski program, Letnja pozornica, 23:00

Prvi dugometražni film hrvatskog reditelja Igora Bezinovića je priča o jednom letnjem danu u Istri, kada grupa od šestoro mladih ljudi, nakon pijane noći na Motovunskom filmskom festivalu, polazi u potragu za mestom koje može ali i ne mora postojati. Neprofesionalni glumci igraju sebe, to jest ovi mladi ljudi zaista odlaze u avanturu praćeni kamerom. Uticaji i reference se protežu od Piknika na Henging Roku do Projekta: Vaštica iz Blera, ali sa mnogo prirodnog humora, i nesvakidašnjom fotografijom Mladena Vujčića.

Više o filmu na: http://www.palicfilmfestival.com/?program=kratki-izlet

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Datum:

01/01/1970