MANIFESTACIJA SA OZBILJNIM RESPEKTOM U EVROPI I ozbiljnim NERAZUMEVANJEM U SOPSTVENOJ SREDINI

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU

16.7.

Na prvoj konferenciji za štampu od početka 24. Festivala evropskog filma na Paliću, nakon Slavka Štimca, dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“, predstavili su nam se Aleksandra Borbelj, glavna glumica iz filma Na telu i duši kojim je prethodno veče otvoren festival, direkcija festivala u sastavu Radoslav Zelenović, Miroslav Mogorović, Petar Mitrić i Nikolaj Nikitin, i na samom kraju, Mario Kozina ispred Hrvatskog audiovizuelnog centra.

Marija ne bi mogla živeti u ovakvom svetu

Od Borbeljove, koja inače mnogo češće glumi u pozorištu i na televiziji nego na filmu, i koja je maestralno odigrala ulogu mlade žene koja ima problem sa ljudskim dodirom i komunikacijom i mora da ga prevaziđe kad se zaljubi, saznali smo da joj je prvo bila namenjena uloga sporednog lika, psihološkinje.

„Rediteljka Ildiko Enjedi mi je prvo dodelila ulogu psihološkinje, a onda me je pozvala da u tom liku učestvujem u izboru glumice za ulogu Marije. Kada me je jednog dana pozvala na kafu, uplašila sam se da će mi reći da zapravo neću igrati ni psihološkinju. Ali iznenadila me je, dala mi je glavnu ulogu, ukazala mi je poverenje, i ja sam dala sve od sebe da ga ispunim“, ispričala nam je Borbeljova.

Problem je bio u tome što je, kako glumica kaže, Enjedijeva smatrala da u njenim očima ima previše seksipila, a Marija je sasvim drugačija.

„Kada sam to čula, razbesnela sam se, stala sam pred ogledalo i počela da tražim u svojim očima pogled kakav imaju deca. Rekla sam sebi da sam glumica i da moram da umem to da uradim. Na kraju sam uspela, ali ni do dana današnjeg ne znam zašto je baš mene izabrala za tu ulogu“, objasnila je Borbeljova.

Takođe, iznenadila nas je time što nam je otkrila da njen partner u filmu, izvanredni Geza Morčanji koji igra glavnu mušku ulogu, zapravo nije glumac, već naturščik – on je prevodilac, dramaturg i izdavač.

„Htela bih da budem kao Marija, ali Marija ne bi mogla živeti u ovakvom svetu“, dodala je Borbeljova. „Ona uvek otvoreno govori istinu. Ne zato što ne bih želela da kažem drugima istinu, nego možda ne bih volela da se meni kaže cela istina.“

Novinari su velikim aplauzom pozdravili izvrsnu mađarsku glumicu, a zatim je moderator Ivan Aranđelović pozvao predstavnike direkcije festivala.

Mi smo jedna ozbiljna manifestacija, sa ozbiljnim respektom u Evropi, i sa ozbiljnim problemima sa razumevanjem od strane sopstvene sredine

Prvi se novinarima obratio direktor festivala Radoslav Zelenović koji se osvrnuo na uspešno otvaranje a zatim iskazao negodovanje prema nedostatku razumevanja i podrške zvaničnih institucija.

„Gledaoci koji su ispunili Letnju pozornicu, kao i vi novinari, ne znate pokatkad sve ono kroz šta mora da se prođe da bi sve izgledalo kao sinoć“, rekao je Zelenović i naglasio da je otvaranje bilo spontano i puno emocija, pre svega zahvaljujući Slavku Štimcu, Miri Banjac i Aleksandri Borbelj.

„A što se tiče umanjenih sredstava, na to smo ukazivali još odavno. Na prvoj konferenciji za štampu u Beogradu nismo imali mnoge odgovore za vas, ali u tom trenutku zaista mnogo toga nismo znali“, objasnio je Zelenović. „Iskreno govoreći, u tom trenutku ni smo znali ni da li će biti festivala, ni u kom obimu. Nismo znali ko će biti članovi žirija, jer kad pravite takve projekcije, morate da računate sa onim što su sigurna sredstva. A ozbiljne evropske zvezde ne možete da zovete na festival u manje od mesec dana pre početka.“

„Situacija je potpuno neodrživa“, nastavio je Zelenović. „Da ne bude nesporazuma: ovako ne može da se održi 25. festival. Ne samo zato što je jubilarni, nego zato što je zbog ovakvog odnosa prema festivalu, i to potpuno otvoreno kažem, festival ugrožen.“

„Ovakvo cimanje, ovakvo trzanje, ovakve muke kroz koje prolazimo, ničim nismo zaslužili. Mi smo jedna ozbiljna manifestacija, sa ozbiljnim respektom u Evropi, i sa ozbiljnim problemima sa razumevanjem sopstvene sredine.“

„Sinoć se niko nije pojavio na otvaranju. A svi su pozvani – od predsednika republike, pokrajinskog sekretara, ministra kulture – ni pisma, ni razglednice. Ovaj festival traje 25 godina, i kao što znate, proteklih godina, kao i ove, sa fantastičnim programom, odzivom publike i gostima iz skoro svih filmova. Zar je teško poslati pismo sa pet kurtoaznih rečenica?“ upitao je Zelenović na kraju svog izlaganja.

Na Zelenovićevu priču nadovezao se programski direktor festivala Miroslav Mogorović, sa nešto optimističnijim pristupom ali ništa manjom zabrinutošću.

„Za razliku od finansija, ove godine nismo imali problema sa filmovima, što je dokaz kvaliteta i rada uloženog u prethodnim godinama“, rekao je Mogorović. „Ja sam izuzetno zadovoljan što smo u situaciji da dogovaramo naslove za koje prethodnih godina nismo mogli ni da sanjamo da ih možemo dobiti, imajući u vidu festivale kao što je Sarajevo, za regionalne premijere evropskih filmova, ili FEST, za filmove koji više komuniciraju sa publikom.“

„Činjenica je da smo u izuzetno kratkom roku, od samo par nedelja, uspeli da dovedemo goste za većinu filmova, iako će se to odraziti na budžet. Da smo ranije znali s kolikim sredstvima raspolažemo, sve bi to bilo mnogo jeftinije. Ali nismo naišli na razumevanje ni Ministarstva kulture, ni Grada Subotice, i Sekretarijatu za kulturu pokrajinske vlade, koji definitivno imaju ozbiljan problem sa prepoznavanjem vrednosti u kojima su učestvovali od njihovog stvaranja“, bio je ogorčen i Mogorović.

Hrvatska u fokusu

Nakon izlaganja direkcije festivala, Aranđelović je pozvao Marija Kozinu, koji je posetio Palić ispred Hrvatskog audiovizuelnog centra povodom programa Hrvatska u Fokusu, i pitao ga koji je recept za veliki uspon hrvatske kinematografije u poslednjih nekoliko godina.

„Recept je vjerojatno pokušaj dobro organizirane kinematografije koja funkcionira kroz redovitu objavu natječaja, strane produkcije i koprodukcije koje se snimaju kod nas, ali i velika količina talenta koja je prisutna trenutačno na hrvatskoj filmskoj sceni“, odgovorio je Kozina.

Kozina je potom opisao hrvatske filmove koji se prikazuju na Paliću: Goran Nevija Marasovića, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića, Kratki izlet Igora Bezinovića, i Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, i rekao: „Zato mi se čini da je ovaj program koji smo napravili u suradnji s Petrom Mitrićem dosta dobar pokazatelj svega onoga što se događa kod nas.“

Share on FacebookTweet about this on Twitter

Datum:

01/01/1970