SASTANAK MREŽE FESTIVALA EVROPSKOG FILMA

Mreža festivala evropskog filma “Moving images open borders” održala je juče popodne u Maloj gostioni prvi zvanični sastanak na Paliću. Pored našeg Festivala evropskog filma, članovi ove mreže su; “Crossing Europe” festival u Lincu (Austrija), Festival Del Cinema Europeo u Lećeu (Italija), Filmski festival u Kotbusu (Nemačka), Les Arcs European Film Festival (Francuska), Scanorama filmski festival u Viljnusu (Litvanija) i Festival evropskog filma u Sevilji (Španija).

Nakon dužeg perioda neformalnih sastanaka i kontakata koje su negovali profesionalci sa ovih festivala, tokom berlinskog i kanskog festivala ove godine, definisani su predlozi delovanja kojima bi mreža trebalo da se posvetiti u narednom periodu. Realizacija planova u konkretne akcije počela je odmah nakon kanskog festivala formiranjem zajedničke baze podataka o “manje vidljivim” filmskim delima i autorima koji nastaju u zemljama i regionima koje pokrivaju festivali članovi mreže. Ovim putem svi članovi mreže dobijaju pristup aktuelnim filmovima koji često nemaju značajniju distribuciju van granica matične zemlje a selektori bazu filmova za građenje novih, zanimljivih programa. Aktivnost mreže je fokusirana i na razmenu iskustava u različitim segmentima realizacije festivala a jedan od predloga je usmeren na edukativne aktivnosti namenjene filmofilima, mladoj publici kao i kritičarima i drugim profesionalcima. Plan je da se definiše i novi vizuelni identitet mreže kao i da se planiraju redovni sastanci na kojima bi se pripremali zajednički projekti i programi.

Sve ove ideje biće detaljnije razrađene i predstavljene tokom konferencije za novinare do kraja Festivala evropskog filma na Paliću.

Share on FacebookTweet about this on Twitter