Kroz Palić

Palić, mesto i jezero istog imena, nalazi se 8 kilometara severno od Subotice. Jezero je u prošlosti bilo slano sa lekovitim muljem i vodom. Vrhunac kao banja i mondensko letovalište doživelo je na prelazu XIX u XX vek. Palić je bio ekskluzivno lečilište i ostao omiljeno letovalište. Početak turizma na Paliću se vezuje za 1845. godinu kada je izgrađeno prvo banjsko kupatilo.

gal-velika-terasa

Veliki park (1840.) predstavlja jedinstveni ambijent nastao spojem prirodnih vrednosti i arhitektonskog nasleđa. Ovo nasleđe, uz pitoreskne palićke vile, čine monumentalni objekti namenjeni odmoru i uživanju. To su Vodotoranj, Velika terasa koja doživljava svoju renesansu kao moderni multifunkcionalni objekat, Muzički paviljon i Ženski štrand, svi svečano otvoreni 1912. godine. Projektovani su u stilu secesije odnosno njene mađarske varijante. Autori ovih jedinstvenih objekata su arhitekti koji su u obližnjoj Subotici projektovali Gradsku kuću i sinagogu.

Subotičanin, Lajoš Vermeš, veleposednik, sportski zaljubljenik i takmičar, je na Paliću između 1880. i 1914. organizovao sportske igre okupljajući stotine ondašnjih najboljih sportista iz Srednje Evropa. U ovu svrhu su bili izgrađeni brojni sportski objekti. Takmičenja su bila organizovana u duhu olimpizma, što je bilo 16 godina pre nego što su obnovljene moderne Olimpijske igre.

U priči o Paliću treba spomenuti Zoološki vrt koji se svojim konceptom, lepotom, uređenjem i tretmanom životinja izdvaja među vodeće u ovom delu Evrope kao i sakrivenu, među visoke borove, kamenu Letnju pozornicu – mnogima poznatu kao mesto održavanja Evropskog filmskog festivala.

Danas na Paliću postoje tri hotela visoke kategorije, renovirane konforne vile tzv Palićkog stila, nekoliko prenoćišta kao i brojne sobe u privatnom smeštaju. Odlični restorani i kafići, sportsko-rekreativni tereni, Zoo vrt, tri uređene plaže, biciklistička staza, šetališta, dinamičan kulturno-zabavni i sportski program, kao i razne manifestacije – zajedno čine bogatu ponudu Turističkog centra Palić.