Nagrada publike Nagrada publike

Biografije

Nazad...

Igor M. Toholj selektor

Igor M. Toholj

Igor M. Toholj, rođen 1968. u Beogradu, Jugoslavija, sada Srbija.

Studirao Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradi, diplomirao na FDU.

Selektor programa Eko Dox i Novi Evropski dokumentarci na FEF Palić

-Dokumentarni i eksperimentalni filmski stvaralac, kritičar i programer. 

Za svoje dokumentarne i eksperimentalne filmove, nagrađen je na filmskim festivalima. 

-Neki su prikazivani na nacionalnoj TV-RTS, takođe i u raznim autorskim i nacionalnim retrospektivama u u zemlji i inostranstvu.

-Eksperimentalni film Smrt Metalosaurusa prikazan tokom najveće retrospektive Eksperimentalnog filma Istočne Evrope 1960-90. u Nacionalnoj Galeriji umetnosti Vašington DC, SAD, 2014. i Bruklin Akademiji, Njujork, SAD 2015.

https://www.nga.gov/features/experimental-cinema-in-eastern-europe.html

-Stipendista Goethe Instituta na programu Berlinale for film experts.

-Stipendista Italijanskog instituta za kulturu na Universita Dante Alighieri, Reggio Calabria.

-Osnivač nezavisne filmske produkcije Zero u Beogradu.

-Objavljuje članke iz estetike, kritike i istorije filma u filmskim časopisima Filaž i web magazinu Camera Lucida. Do sada je priredio desetak izdanja iz oblasti estetike filma.

-Redovan član Odbora scenarista i reditelja dokumentarnog, kratkog i animiranog filma Akademije Filmske Umetnosti i Nauke – AFUN 

-Koautor i koordinator Međunarodne konferencije Budućnost Evropskog filma u svetlu Rodne ravnopravnosti iz ugla mladih filmskih stvaralaca, podržane od strane Eurimages-a.

-Redovni član Asocijacije DOK Srbija

-Suosnivač Umetničke asocijacije Kinetik Kolektiv iz Beograda.

-Programski direktor Međunarodnog festivala muzičkih dokumentarnih filmova D'N'R - Dok'n'Ritam, Beograd.

-Umetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOK #.

-Selektor i moderator programa tokom IPA projekta Filmy, Otvoreni Univerzitet, Subotica.

Odabrana filmografija:

2020. Snovi Havane

2019. Transpozicija

2018. Svedok jednog vremena

2018. Siguran posao

2018. Transfiguracija

2016. Čovek koji je pojeo sebe

2013. Šta nedostaje na ovoj slici?

2008. Tačka prekida

2005. Tri kape za čuvanje

2003. Kino Arhaik: Poslednja turneja

1999. Bangla Borča

1989. Smrt Metalosaurusa

Nazad...
  • Radoslav Zelenović

    Radoslav Zelenović

    direktor Festivala

  • Miroslav Mogorović

    Miroslav Mogorović

    programski direktor

  • Nenad Dukić

    Nenad Dukić

    selektor

  • Neil Young

    Neil Young

    selektor

Prijavi se za newsletter

Templates title