Селекције

Главни такмичарски програм

Главни такмичарски програм

Главни (такмичарски) програм посвећен је оним европским филмским остварењима која провоцирају питања о судбини европског човека, уједно указујући на сву лепоту и важност различитости унутар европског простора.

Овакви европски филмови са лакоћом везују публику, јер је идентификација са њиховим јунацима толико реална и могућа и у њиховој трагедији и у њиховој срећи. На емоције са платна одговара се емоцијама из гледалишта.

Селекција од 14 филмова приказује се на Летњој позорници на Палићу. Филмови се такмиче за награду “Златни торањ” за најбољи филм фестивала, “Палићки торањ” за најбољу режију и Специјалну награду жирија. Филмове оцењује петочлани међународни жири, као и ФИПРЕСЦИ жири.

Паралеле и судари

Такмичарски програм „Паралеле и судари“ посвећен је дугометражним играним и документарним филмовима из земаља некадашњег геополитичког истока Европе који се баве питањима транзиције друштва и система, међуетничким односима, питањима идентитета и потреба за миром и суживотом, толеранцијом у најширем смислу.

Квалитете изабраних филмова који се приказује у биоскопу Абазија вреднује трочлани жири, састављен од угледних европских филмских критичара.

Млади дух Европе

Програм “Млади дух Европе” је посвећен храбрим и инвентивним ауторима јединствене поетике и погледа на филмску уметност. Програм приказује дугометражне игране, документарне, краткометражне, експерименталне, анимиране и све постојеће форме филма у потрази за новим филмским изразима и могућом сликом будућности филмске уметности.

Пројекције су у Летњем биоскопу Абазија на Палићу.

Нови мађарски филм

Култура је нешто на шта се увек може рачунати у тражењу и проналажењу пута који води ка међусобном упознавању, разумевању и прихватању. У томе је од велике помоћи већ традиционални програм „Нови мађарски филм“, који као део културе, уз помоћ филмске уметности покушава да пронађе пут до оних који су отворени да упознају Мађарску. Овај програм је инспирисан чињеницом да у Војводини живи велика популација мађарске мањине, која нема прилике да прати токове савремене мађарске филмске продукције на биоскопском репертоару, нити на телевизији.

Земља у фокусу

У последњих неколико деценија европски филм доживео је велике промене. Не може се више говорити о малим и великим националним кинематографијама. На филмској сцени Европе дешавају се честе промене и изненадни догађаји који одређене кинематографије стављају у жижу интересовања. Из тог разлога је пре десетак година на Палићу уведен програм “Земља у фокусу” која сваке године представља неку од значајних у том тренутку најинтересантнијих филмских продукција у Европи. Тако су до сада на Фестивалу представљене кинематографије: 2004. Бугарски документарни филм, 2005. Аустрије, 2006. Русије, 2007 Норвешке, 2008. Израела, 2009. Финске, 2010. Белгије, 2011. Пољске, 2012. Шведске, 2013. Турске, 2014. Грузије, 2015. Словачке, 2016. Балтика, 2017. Хрватске, 2018. Црноморски фокус, 2019. Грчке, 2020. Бугарске, 2021. Словеније, 2022. Украине,  2023. Северне Македоније.

Eco dox - Еколошки документарци

Живимо у времену у којем се јасно виде погубни утицаји људских деловања на дестабилизацију животне средине и планете Земље уопште, са једне стране и растућа свест о потреби деловања у правцу помирења човечанства и природе. У складу са тим 2008. године покренут је програм који се бави документарним филмским остварењима која се баве екологијом. У овом програму приказује се 6 филмова најновије продукције. Програм је праћен живом расправом као и научним скупом који се одвија у току фестивала, на којем стручњаци и активисти из области очувања животне средине имају прилику да размотре различите теме и питања. Селектор је Игор М. Тохољ.

Нови европски документарни филм

Селекција „Нови европски документарни филм“, која обухвата пет остварења из свих делова Европе по избору селектора Игора Тохоља, успостављена је 2019. године. Ова селекција из веома плодне, али и хетерогене европске продукције, сваке године издваја актуелне дугометражне документарце који се намећу темом, приступом или изражајним средствима у распону од личних, херметичних, до оних ангажованих и активистичких.

EFA Shorts

EFA Shorts је кратка филмска турнеја Еврпске филмске академије, која публици широм Европе - и шире доноси најновије кандидате, номинације и победнике "Европског кратког филма".

Омаж програм добитницима награде “Underground Spirit“

Фестивал европског филма Палић од 2008. године у оквиру селекције Млади дух Европе награђује европске филмске ствараоце наградом “Underground Spirit” за изузетан рад на пољу независног филма и јединствену ауторску поетику изграђену ван главних токова филмске индустрије. Тим поводом сваке године приказују се филмови посвећени лауреатима.

Омаж програм добитницима награде “Александар Лифка“

Фестивал европског филма Палић успоставио је награду „Александар Лифка“ 1999. године за изузетан допринос европској кинематографији. Досадашњи лауреати су Луциан Пинтилије, Кшиштоф Зануси, Јиржи Менцл, Анџеј Вајда, Миклош Јанчо, Маргарет фон Трота и Тхео Ангелопулос, Кен Расел, Кен Лоуч, Коста Гаврас, Жан Марк Бар, Никита Михалков, Клод Лелуш, Рој Андерсон, Улрих Сајдл, Кристофер Хемптон, Брајан Кокс, Рајко Грлић, Илдико Ењеди, Кристијан Пецолд и Мишел Хазанавициус. Награда истог назива додељује се сваке године и по једном домаћем аутору. Тако су се међу награђенима нашли: Душан Макавејев, Ева Рас, Гордан Михић, Милена Дравић, Пуриша Ђорђевић, Живојин Митровић, Велимир Бата Живоиновић, Горан Марковић, Предраг Мики Манојловић, Горан Марковић, Горан Паскаљевић, Срђан Карановић, Зоран Симјановић, Емир Кустурица, Мира Бањац, Желимир Жилник, Слободан Шијан, Славко Штимац, Раде Шербеџија, Миљен Кљаковић Крека, Мирјана Карановић, Александар Берчек анд Душан Ковачевић. Награда носи име једног од пионира кинематографије на овим просторима – Александра Лифке, који је давне 1911. године основао први стални биоскоп у Суботици, где је и живео. Тим поводом сваке године у оквиру предфестивалског програма приказују се филмови посвећени лауреатима.

Best of Europe

Биоскоп Еуроцинема, као годишњи пројекат Фестивала европског филма Палић намењен представљању савремене европске кинематографије, представиће избор најзначајнијих европских филмова који су ушли у биоскопску дистрибуцију у Србији.

Као увод у фестивалски програм, публика ће имати прилике да се подсети неких од наслова који су обележили претходних годину дана европске кинематографије и били најгледанији филмови у биоскопима широм Србије.

Europe 4 Kids

Биоскоп Еуроцинема, као годишњи пројекат Фестивала европског филма Палић намењен представљању савремене европске кинематографије, представиће избор европских дечијих анимираних и играних филмова који су ушли у биоскопску дистрибуцију у Србији између два фестивала.

Биоскоп на тргу

На једном од најлепших тргова наше земље Фестивал европског филма Палић у оквиру предфестивалског програма приказује пет европских ванвременских филмова.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић