Награда публике Награда публике

Katriel Schory

Katriel Schory

Katriel Schory је продуцент и виши консултантu Int’l Co-Productions kompaniji. Студирао је на филмској школи NYU (Њујоршка филмска школа). Од 1974. до 1999. био је оснивач и генерални директор БЕЛФИЛМС-а где је продуцирао преко 150 филмова и телевизијских програма. Од 1999. до 2019. био је извршни директор Израелског филмског фонда где је продуцирао и промовисао више од 300 дугометражних играних филмова у Израелу и широм света. Многи од филмова освојили су престижне награде, укључујуц́и 4 номинације за Оскара, златне и сребрне лавове у Венецији и медведе у Берлину. Носилац је француског ордена Витеза уметности и књижевности (Chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres), лауреат награде Берлинале Камера за изузетан допринос филмској индустрији, Специјалне медаље Филмског фестивал Telluride, као и признања часописа Вариетy за креативни утицај.

Лорна Ти

Лорна Ти

Лорна Ти је филмски продуцент, селектор и кустос, која своје радно време проводи између Азије и Европе. Радила је за Фоцус Филмс (Хонг Конг), Вариетy (САД), Irresistible Films (Хонг Конг/Јапан), као и за филмске фестивале Берлинале, ЦинемАсиа Филм Фестивал и друге. Била је суоснивач и руководилац фестивалског менаџмента Међународног филмског фестивала Макао до 2020. Њена одабрана филмографија обухвата The Beautiful Washing Machine, Rain Dogs, Crazy Stone, My Mother is a Bellydancer, The Shoe Fairy, At the End of Daybreak, Lover’s Discourse, Come Rain, Come Shine, Postcards from the Zoo and Mrs K. Продукцијом се бави у свој малезијској продуцентској кући Paperheart i u амстердамској компанијој An Original Picture, фокусирајуц́и се на филмске и телевизијске продукције за међународно тржиште. Лорна Ти је такође и ментор-предавач на програмима/лабораторијама за филмску обуку, првенствено младим филмским ствараоцима, а сем тога сарађује са различитим међународним филмским институцијама и филмским фондовима. Тренутно је програмски консултант у Cinematheque Passion u Макау као и кустос лабораторије за развој малезијских филмских ствараоца.

M J McMahon

M J McMahon

M J McMahon је продуцент. Почевши од 2001. Године, наредних десет година MJ McMahon је радио за телевизије М2 и Молинаре. Током овог периода радио је на широком избору ТВ продукција и играних филмова, а врхунац је постигао као извршни директор Оскаром награђеног филма Краљев говор. Године 2011. MJ McMahon је учествовао у оснивању продукцијске компаније Цаптуре из Лондона. Кроз њену филмску секцију продуцирао је The Man from Mo'Wax- званични документарац о андерграунд ди-џејевима Џејмсу Лавелу и ди-џеј Шедоу-у, који је премијерно приказан на SXSW (South by Southwest festival). Тренутно ради као извршни продуцент на научно-фантастичном играном филму Т.И.М. за који је сценарио написао и потписао режију Спенсер Браун, а који би требало да изађе у јавност 2023. Capture је једна од неколико продукцијских компанија које раде са Фондацијом Мандела на званичном документарцу о животу Нелсона Манделе који су режирали Квеку Мандела и Кемал Акхтар. За Capture, M J McMahon је продуцирао неколико вишеструко награђиваних кратких филмова, укључујуц́и Киллинг Тхyме са Брајаном Коксом у главној улози. Филм је освојило награду публике за најбољи наративни кратки филм на Филмском фестивалу у Остину, чинећи допуњујући број од преко педесет победа, номинација и званичних селекција филмова компаније Capture на фестивалима широм света.

Џошуа Јади

Џошуа Јади

Џошуа Јади је немачко-мађарски редитељ и селектор. Ради као помоћник програмског директора Cottbus филмског фестивала и студира филмску режију и сценаријо на Бечкој филмској академији у класама професора Џесике Хаузнер и Гоца Шпилмана. Његови кратки филмови приказивани су и награђивани на међународним филмским фестивалима.

Катарина Радивојевић

Катарина Радивојевић

Катарина Радивојевић је српска награђивана глумица са филмском, позоришном и телевизијском каријером. Рођена је1979. у Београду гдеје и магистрирала је на факултету драмских уметности у класи професора Предрага Бајчетића. Почела је каријеру као једанаестогодишња девојчица у филму Полицајац са Петловог Брда 1991. Њена каријера се наставља скоро деценију касније, 2001. главном улогом у филму Лавиринт Мирослава Лекића. Следи и главна улога у филму Зона Замфирова Здравка Шотре, најгледанијем српском филму свих времена. За истоимену улогу, 2003. осваја ФИПРЕСЦИ награду за најбољу женску главну улогу. Играла је једну од главних улога у филму Уроша Стојановицћа Чарлстон за Огњенку, где је заједно са Луком Бесоном, Катарина потписана и као копродуцент. Следе улоге у Пљачки Трећег Рајха Здравка Шотре (2004), С.О.С. Спасите наше душе Слободана Шијана (2005), филму Морфијум руског редитења Алексеја Балабанова (2008), затим у ТВ серијалима Љубав и мржња (2007-2008), Сва та равница (2009), хрватском серијалу Најбоље године (2009-2011), руској ТВ серији Викторија на Првом каналу (2012) тв серијал Ургентни центар (2014), Убице мог оца (2016,2017). Катарина Радивојевић је као глумица активна и у позоришту. Играла је улоге како у позориштима у Србији тако и на Њујоршкој сцени. 2013. је била стални члан жирија ТВ серијала Твоје лице звучи познато а 2018. је била у жирију за Национални филм на 46. ФЕСТУ.

Мартин Милинковић

Мартин Милинковић

Мартин Милинковић је дугогодишњи филмски и музички професионалац који је у три деценије маркетирао и дистрибуирао преко 500 филмова у кино дистрибуцији у регији. Заступајући домаће, европске и холивудске продуценте попут Фокса, Дизнија и Сони Пикчерс, остварио је рекордне резултате у гледаности и популаризацији филмске уметности. Суделовао је активно у организацији, жирирању и модерирању десетак филмских фестивала од Пуле до Сан Себастијана. Повремено гостујући предаје медијску културу, стални је колумнист најчитанијег портала у региону Index.hr за подручје филма, музике и телевизије. Однедавно се бави пст продукцијом и адаптацијом на локалне европске језике ТВ садржаја великих стреаминг сервиса попут Дизнија + и Нетфликса.

Наталија Серебриакова

Наталија Серебриакова

Наталија Серебриакова је филмска критичарка која пише за Korydor.in.ua, Delfi.lv i Cineuropa.org. Била је уредница kinoart.ru (веб сајт часописа Искусство кино) од 2014. до 2016. године. 2018. била је кустос Кијевске недеље критике. Од 2018. године је чланица Уније украјинских филмских критичара, а 2022. године ради као програмски менаџер Филм фестивала Сkанорама . Такође, 2022. године постала је члан семинара филмске критике на Француском националном Институту историје уметности као и селектор Украјинских дана у Француској кинотеци.

Волфганг Мартин Хамдорф

Волфганг Мартин Хамдорф

Волфганг Мартин Хамдорф је новинар за филм и културу немачке и шпанске штампе, интернет портала и радиа од 1992. (Deutschlandradio, RBB, Filmdienst, Ajoblanco, Dirigido por, Archivos итд.) Члан је Међународне федерације филмских критичара ФИПРЕСЦИ, Шпанског удружења историчара филма (АЕХЦ) а сарађује и са шпанским културним центром - Сервантес институтом и немачким Гете институтом. Такође модерира филмске разговоре и конференције за штампу на Берлинале форуму, Фестивалу јеврејског филма у Берлину, Бранденбургу и Филмском фестивалу у Котбусу.

Ингрид Бербаум

Ингрид Бербаум

Ингрид Бербаум је након дипломирања на универзитету радила у различитим областима културног новинарства за радио, ТВ и новине у Берлину. Специјализована за филм, сада углавном ради као филмски критичар за неколико онлајн часописа и као модератор на неколико филмских фестивала у Немачкој. Њен посебан фокус су документарни филмови и источноевропска кинематографија уопште. Редован је посетилац и чланица жирија многих филмских фестивала, као што су Берлински међународни филмски фестивал (Берлинале), Међународни филмски фестивал у Котбусу или Филмски Фестивал у Кракову. Поред тога, она је селектор жирираног, за Оскара квалификујућег Такмичења документарног филма „Интерфилм – Међународни фестивал кратког филма“ у Берлину.

Сунчица Уневска

Сунчица Уневска

Сунчица Уневска је новинарка и филмска критичарка, која је од 1989. године до данас радила у многим медијима, покривајуц́и све актуелне теме из културе, као и друштвене теме, почев од дневног листа „Република“, где је радила у Културној рубрици, затим у агенцији „Макпресс“, па као новинар-слободњак у политичком недељнику „Пулс“. Почетком 1990-их почела је да пише за часопис филмске теорије, историје и културе „Кинопис“, затим за „Културни живот“, часопис за културу, уметност, филм и друштвена питања, за „Македонски преглед“, часопис за историју, културу и књижевност, као и за електронски часопис „Флеш”.

Од 1999. до 2016. године радила је за дневни лист „Утрински весник“, са великим бројем интервјуа са домац́им и страним ауторима, те филмских и позоришних критика и редовних репортажа са великих филмских фестивала широм света, укључујуц́и највец́е, Венецијански, Кански и Берлински. Као дугогодишњи представник Северне Македоније у Међународном удружењу филмских критичара „Фипресци“, учествовала је у неколико жирија међународних филмских фестивала широм света, укључујуц́и: Братиславу, Каиро, Мотовун, Ваљадолид, Истанбул, Софију, Талин, Берлин, Беч и друге.

Од 2015. објавила је четири књиге посвец́ене филму, а од 2016. је оснивач и уредник првог и јединог месечног филмског часописа у Македонији ФИЛМ ПЛУС (ФИЛМ+).

Микеле Санциси

Микеле Санциси

Микеле Санциси је рођен у близини Риминија 1963. године а дипломирао је књижевност. Каријеру је започео осамдесетих година на позоришном фестивалу Сантарцангело. Потом се преселио се у Милано где је радио у прес-канцеларији Piccolo Teatra, и писао за часопис "Spettacoli a Milano". Од 1992. године се придружио компанији Теле+, првој филмској телевизији у Италији, која је 2003. године постала Sky Italy, радећи као новинар и аутор на неколико ТВ програма о кинематографији и шоу бизнису.

Члан је СНЦЦИ (Националне уније италијанских филмских критичара), писао је за неколико новина и часописа ("Il Messaggero"; "Jam"; "ФилмТВ") и био је директор "Bealuxa". Sancisi је консултант Општине Милано за културне активности, организовање филмских догађаја и изложби. До сада је био члан неколико жирија у Италији и Европи, а програмер је фестивала документарних филмова "Visioni dal Mondo" у Милану.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић