Вести

Назад...

29. Палић Филм Фестивал: Горки Лист награда публике филму „Близу“ Лукаса Донта

23.07.2022.

29. Палић Филм Фестивал: Горки Лист награда публике филму „Близу“ Лукаса Донта

Горки Лист награда публике овогодишњег 29. Фестивала европског филма Палић додељена је филму “Близу”, редитеља Лукаса Донта. Филм је приказан у оквиру Главног такмичарског програма.

У остварењу “Близу”, интензивно пријатељство између два тринаестогодишњака, Леа и Рамија, изненада је прекинуто. Покушавајући да схвати шта се десило, Лео је потражио помоћ Ремијеве маме Софи. Овај филм је прича о пријатељству, одговорности и одрастању.

Кроз овогодишње 29. издање Фестивала европског филм Палић, наставља се вишегодишња сарадња Горког Листа и Фестивала европског филма. Као одани пријатељ Фестивала европског филма Палић већ пуне 24 године, Горки Лист употпуњује атмосферу и фестивалски амбијент, али и подстиче на размишљање и на реакцију гледаоце и позива их да отворених чула прате свет око себе! Горки Лист наградом публике за најбољи филм, публика преузима активну улогу и из свог угла сагледава дела филмске уметности представљена на Фестивалу. На тај начин уважено је, поред мишљења стручног жирија, и мишљење најбројнијег „жирија“ односно оних захваљујући чијој лојалности и посвећености филму, Фестивал траје свих ових година.

Уважавајући чињеницу да се избор најбољег филма по мишљењу публике често заснива на другачијим критеријумима од критеријума стручног жирија, Фестивал европског филма и Горки Лист овом наградом позвали су посетиоце фестивала да након пројекција гласају за најбољи филм из богатог филмског опуса европске кинематографије, који су приказани на овогодишњој 29. по реду филмској смотри. Горки Лист награда публике, ове године седми пут за редом непогрешиво је очитала пулс публике, а филм који је именован као лауреат добија посебно дизајнирану статуу.

Претходни лауреати ове награде били су: 2016. године мађарски филм „Убица чистог срца“ редитеља Атиле Тила, 2017. године филм „О телу и души“ редитељке Илдико Ењеди, 2018. године белгијско- холандска копродукција „Девојке”, 2019. филм „Јадници” француског редитеља Лађа Лија, 2020. „Име народа” Дарка Бајића, а прошле године “Нечиста крв – Грех предака” Милутина Петровића.

Поред богатог филмског програма, публика фестивала уживала је у бројним динамичним пратећим садржајима, а ове године је традиционална сарадња са Горким Листом, који је незаобилазан део уметничке сценографије фестивала, проширена и на музички део фестивалског програма и концерт „Бркова” који је окупио бројну публику, пре свега младе. То је уједно и потврда да се добра пријатељства развијају и да дуго трају. Нека траје!

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић