Вести

Назад...

Иштвану Борбашу уручена награда Underground Spiritна 29. Фестивалу европског филма Палић

22.07.2022.

Иштвану Борбашу уручена награда Underground Spiritна 29. Фестивалу европског филма Палић

У четвртак, 21. јула на Летњој позорници Палић, награда Underground Spiritуручена је Иштвану Борбашу, шведском сниматељу и директору фотографије. Ово признање додељује Фестивал европског филма Палић за изузетан допринос на пољу независног филма.

Мирослав Могоровић, програмски директор Фестивала европског филма Палић, уручио је награду овогодишњем лауреату и том приликом рекао: „Иштван је један од оних уметника који су стварно обележили филм и кинематографију. За њега у правом смислу важи она народна пословица да слика говори више од хиљаду речи“.

Иштван Борбаш се присутнима обратио речима: “Резултат мојих тридесет година рада са Ројем Андерсоном је то што стојим овде пред вама. Веома сам срећан што примам ову награду и напоменуо бих да је ово најхуманији фестивал на коме сам учествовао”.

Овогодишњи лауреат Иштван Борбаш, шведски директор фотографије, сниматељ реклама и играних филмова који је рођен 1954. у Будимпешти, током своје каријере снимио је преко 50 реклама, неколико кратких и пет дугометражних филмова. Радио је са редитељима и уметницима као што су Рој Андерсон, Симон Стахо, Мириам Бакстром, Стиг-Аке Нилсон, Фабио Гали, Јонас Далберг, Илмар Таска, Андраш Шурањ.

Сарадњу са редитељем Ројом Андерсоном отпочео је 1984. и током протеклих 30 година колико је провео у Студију 24, направили су безброј реклама и филмова различите дужине, од 15 секунди до 2 сата. Већина ових пројеката била је запажена у Шведској, али и на међународном нивоу. Његов последњи филм са Ројом Андерсоном, Голуб седи на грани размишљајући о постојању, награђен је Златним лавом на Венецијанском филмском фестивалу 2014.

Назад...
 • 29. Палић Филм Фестивал: Горки Лист награда публике филму „Близу“ Лукаса Донта

  29. Палић Филм Фестивал: Горки Лист награда публике филму „Близу“ Лукаса Донта

  23.07.2022.

 • Свечано затворен 29. Фестивал европског филма Палић

  Свечано затворен 29. Фестивал европског филма Палић

  23.07.2022.

 • Прес конференција / дан 7

  Прес конференција / дан 7

  22.07.2022.

 • Златни торањ 29. Фестивала европског филма Палић филму „Магнетна резонанца“ Кристијана Мунђуа

  Златни торањ 29. Фестивала европског филма Палић филму „Магнетна резонанца“ Кристијана Мунђуа

  22.07.2022.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић