Вести

Назад...

Прес конференција / дан 7

22.07.2022.

Прес конференција / дан 7

Седмог дана Фестивала европског филма Палић, у петак 22. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су Иштван Борбаш, лауреат награде Ундергроунд Спирит; Мишел Азанависијус, лауреат награде “Александар Лифка”; Иван Келава, Андрија Мардешић, Давид Капац и Роко Сикавица – екипа филма “Стриц”, Емре Кајис, редитељ филма “Анадолски леопард”; Нурдан Текеоуглу, продуценткиња документарног филма “Неиспричана прича Фатме Кајаџи”; Јелена Кохлаткина (Yелена Кхокхлаткина), глумица из филма “Памфир”; Довил Шарутит, редитељка филма “Играни филм о животу”, Илија Татић, извршни продуцент Фестивала европског филма Палић; и Радослав Зеленовић, директор фестивала.

Иштван Борбаш, лауреат награде Ундергроунд Спирит, поводом добијања овог признања је рекао: “Веома сам поносан због ове награде, нарочито због њеног имена Ундергроунд Спирит. Био сам изненађен чињеницом да још увек постоје људи који прате мој рад с Андерсоном, тако да ми је изузетно драго због оваквог пријема. Са Ројем сам радио од 1984. године и у нашем раду посебно смо се бавили фигуративним сликарством – посматрали смо ликовне уметнике, како и на основу чега бирају своје мотиве. То је често наизглед неважан мотив, који потом добије универзално значење”.

Редитељ Мишел Азанависијус, лауреат награде “Александар Лифка” у категорији иностраних стваралаца, на конференцији за медије је изјавио: “Велика је част и веома је дирљиво када видите да је неким људима филм још увек важан. Желим да се захвалим људима који су донели ову одлуку, као и позиву да дођем на фестивал”. Азанависијусов филм “Рез” биће приказан на затварању 29. Фестивала европског филма Палић, а овај Оскаром награђени редитељ присутнима је открио и чиме се тренутно бави: “Радим на анимираном фллму. То је прича која се одвија у време Другог светског рата, која говори о кампу, депортацијама. Није баш филм за децу, али је предивна прича о љубави, солидарности, људима који спашавају друге људе”.

Андрија Мардешић и Давид Капац, редитељи филма “Стриц” са Микијем Манојловићем у главној улози, били су одушевљени препуном салом Биоскопа Абазија на пројекцији њиховог филма. “За нас то је био као рок концерт”, констатовао је Капац. О идеји филма он је додао: “Хтели смо узети некакву успомену, вријеме, обичаје, навике и обитељске односе које сви дијелимо, и ставити их у више жанровских оквира”. Андрија Мардешић је о сарадњи са главним глумцем рекао: “Избор Микија Манојловића је био врло једноставан – зато што је најбољи. Ми смо огромни фанови мање-више свега што је снимио код нас и у Француској. Да нам се нудио и Том Круз, радије бисмо радили са Микијем Манојловићем”.

Емре Кајис, редитељ филма “Анадолски леопард” приказаног у селекцији “Паралеле и судари”, о свом остварењу је рекао: “Хтео сам да искористим метафору како бих портретисао људе чије вредности су на ивици изумирања. Анадолски леопард живи само у планинама ове регије, и ова врста изумире. Мислим да постоји природна веза између ове животиње и онога што сам хтео да кажем филмом”.

Нурдан Текеоуглу, продуценткиња остварења “Неиспричана прича Фатме Кајаџи”, приказаног у селекцији Нови европски документарни филм, осврнула се на несвакидашњи живот главне протагонисткиње: “Након несреће њеног сестрића за коју је окривљена, бежи у планине на висину од око 2.500 метара надморске висине. Усред дивље природе она покушава да преживи. Животиње су њени пријатељи. 55 година живела је сама и постала је легенда у овом округу”.

Јелена Кохлаткина, глумица из филма “Памфир” у Главном такмичарском програму, о раду на филму је рекла: “Била је то невероватна авантура, почев од првих експедиција и скаутинга. Морала сам да савладам нови дијалект, а за редитеља је било важно да заиста уронимо у живот људи из регије у којој смо снимали. Научила сам да музем краве, јашем дивље коње, чистила сам и радила у кухињи, а и сви други глумци су морали на сличан начин да се спреме за улогу”.

Довил Шарутит, редитељка филма “Играни филм о животу” из селекције “Паралеле и судари”, говорила је о вези овог остварења са личним животом: “У филму је доста истинитих догађаја. Када сам почела да пишем сценарио после очеве смрти, бележила сам моменте којих сам се сећала – оне који су представљали некакав куриозитет и контраст, који нису примерени осетљивим ситуацијама. Почела сам да бележим те моменте од пријатеља и рођака. Постоји доста догађаја из мог живота, али и доста фикције, као и догађаја из прича других људи”.

Илија Татић, извршни продуцент Фестивала европског филма Палић, о својим утисцима о овогодишњем издању манифестације је рекао: “Реакције наших гостију и публике су изванредне. Посебан је осећај када седам дана слушате углавном позитивне ствари. То је за нас награда за све што смо радили протеклих годину дана. Приводимо крају фестивал са великим оптимизмом и лепим осећајем”.

Радослав Зеленовић, директор фестивала, изнео је своје мишљење о 29. фестивалском издању: “За мене је посебан доживљај повратак публике, које је на Летњој позорници било знатно више него претходних година. Направили смо фестивал који је задовољио по свим параметрима, а тим фестивала из Суботице могао би да уради сваки фестивал на овим просторима. Обећавамо вам да у септембру почињемо да радимо на 30. издању фестивала. За нас је то велики јубилеј”.

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић