Вести

Назад...

Прес конференција / дан 6

21.07.2022.

Прес конференција / дан 6

Шестог дана Фестивала европског филма Палић, у четвртак 21. јула, на конференцији за медије на Великој тераси говорили су Сенка Домановић, редитељка филма “Ми нисмо покренули ватру”, Ђерђ Турош, глумац у филму “Нежно”, Михаел Тхомас, Инге Мау и Теса Гетлихер, глумци из филма “Римини”, Карољ Еперјеш, редитељ филма “Страдање”, Гиа Агумава, глумац из филма “Мокри песак”, Весна Попац, представница Привредне коморе Војводине, и Мила Першин, представница Фестивала Кино Оток Изола.

Сенка Домановић, редитељка филма “Ми нисмо покренули ватру” приказаног претходне вечери у селекцији Млади дух Европе, говорила је о инспирацији за рад на овом остварењу: “Трудила сам се да истражим концепт анархизма. Филм је смештен у 2014. годину а главни мушки лик долази из Грчке као анархиста, пре успона Ципраса, Сиризе, и свих тих догађаја. То сам узела као метафору кроз коју ћу да испитујем однос према свету и друштву. Филм има неки свој пут и углавном је популаран на активистичким фестивалима”.

Ђерђ Турош, глумац из филма “Нежно” приказаног у Главном такмичарском програму фестивала, описао је своје искуство рада на филму: “Био сам и још увек сам спортиста. Нисам глумац. Ово је моја прва улога, и одмах главна. Тражили су глумца који би одговарао таквој улози, а за мене је био велики изазов да одговорим на овај задатак”. О главној глумици Естер Чонки, која је такође спортисткиња, Турош је рекао: “Она је имала анорексију и спустила се на 40 килограма, па се морала борити с овим демонима. На наговор свог брата одлазила је у једну теретану и тамо почела да развија своје мишиће. Као и у филму, постигла је резултате у овом спорту који су мотивисали сценаристе и читаву филмску екипу”.

Михаел Томас, главни глумац у филму “Римини”, за потребе улоге некадашње поп звезде Ричија Брава истакао се и својим вокалним капацитетима: “Отпевао сам скоро 20 песама, од чега је у филму нашло места 10 или 11. Ја сам пре свега глумац, али такође и певам. Одиграо сам неке сјајне мјузикле, то је попут мог другог живота”. О главном јунаку филма је рекао: “Ричи Браво је рокер. Он не пева рокенрол, али влада својим животом на тај начин. Није га брига шта се прича о њему, живи живот по своме и не занимају га правила која намеће друштво”.

Карољ Еперјеш, редитељ филма “Страдање” приказаног у селекцији “Нови Мађарски филм”, говорио је о теми филма, у коме је приказана борба комунизма и цркве. “У мађарској је 8. јуна 1950. почео процес у коме су 12 свештеника елиминисали – неки су умрли, неке су убили, неки су побегли у иностранство или скинули свештеничку одећу. Имам и личне везе са овом причом и важна ми је, јер су два моја рођака такође страдала. Један је побегао у Минхен а други страдао у затвору. Сматрам да је ово највећи духовни егзодус који се догодио у мађарској историји 20. века”.

Гиа Агумава, глумац из филма “Мокри песак” приказаног у селекцији “Паралеле и судари”, о сарадњи са редитељком Елене Навериани је рекао: “Улогу сам добио случајно, након што смо се упознали код једног заједничког пријатеља. Потом смо имали састанке и дискутовали о сценарију, али нисам имао појма да ћу добити ову улогу. Рад са њом је био веома интересантан и постали смо пријатељи”.

Весна Попац, представница Привредне коморе Војводине, говорила је о панел дискусији најављеној за 15 часова у Еко Центру: “Тема ће бити манифестациони туризам и аудиовизуелна индустрија у Војводини, а говорници су покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, Илија Татић и Мирослав Могоровић са Фестивала европског филма Палић, и Саша Миливојевић, директор Шекспир фестивала. Неке од тема су синергија манифестационог туризма и креативних индустрија у промоцији туристичке дестинације, затим препреке на које наилази аудиовизуелна индустрија, и на начин на који она може да утиче на промоцију наше земље и привлачење страних инвестиција.

Мила Першин, глумица и једна од селекторки програма на Фестивалу Кино оток Изола, који је представљен у програму Млади Дух Европе, говорила је о овој манифестацији: “Овог јуна одржано је 18. издање фестивала. Немамо такмичарски програм, али имамо изабрану селекцију од око 80 филмова свих дужина. У програму “Видео на плажи” имамо селекцију кратких филмова из целог света, где представљамо и словеначку продукцију документарног, експерименталног, аматерског и студентског филма”.

Последњег, седмог фестивалског дана, у петак 22. јула на Летњој позорници на Палићу, у Главном такмичарском програму у 21х ће бити приказан филм “Рез” Мишела Азанависијуса (ван конкуренције), а у 23х филм “Памфир” Дмитра Сухолиткија-Собчука. У селекцији „Паралеле и судари”, у биоскопу Абазија на Палићу ће на репертоару бити филмови „Играни филм о животу” Довил Шарутит и “Додо” Паноса Х. Коутраса.

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић