Вести

Назад...

Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

16.07.2023.

Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

Овогодишње, 30. издање Фестивала европског филма Палић свечано је отворено на Летњој позорници на Палићу у суботу 15. јула. На отварању су се присутнима обратили Стеван Бакић, градоначелник Суботице, Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић, и Мирослав Могоровић, програмски директор фестивала.

Стеван Бакић, градоначелник Суботице, у свом говору је између осталог истакао: „Тридесете се обично сматрају најбољим годинама и зато ова величанствена Летња позорница вечерас одише посебном лепотом. Током свог сазревања, фестивал је издржао многе недаће. Ваљда зато што је и сам настао у годинама када му време није, несвестан шта све може да га задеси. Овај фестивал само потврђује да они који се рађају у невреме и одрастају у турбуленцијама, израсту у чвршће и зрелије. Многи су га сматрали неперспективним и предвиђали му тужан крај а он је израстао у правог дива. Култура је нешто што је најбитније за опстанак и идентитет једног народа, и у том контексту јубилеј Палићког фестивала је врло значајан догађај“.

Радослав Зеленовић, директор Фестивала европског филма Палић, присутнима се обратио речима: “Што би рекао Душко Ковачевић, фестивал нам је стигао у најлепше доба – тридесет година. Да је било лако – није. Да је било велико задовољство – јесте. Да је могло више – вероватно. Да је могло боље – тешко. А најлакше је било у оном делу када су нам помагали председници Савета нашег фестивала, Жилник, Лечић, Милена Дравић, Мира Бањац, Душко Ковачевић”.

Радослав Зеленовић је додао: “Поводом тридесет година фестивала, установили смо једно мало признање, реплику торња на Палићу, и укупно их је тридесет. Са великим професионалним, али и великим личним задовољством, први торањ предајем Душку Ковачевићу”.

Драмски писац, сценариста и редитељ Душан Ковачевић, председник Савета фестивала, након пријема овог признања је уручио награду “Александар Лифка” нашем легендарном глумцу Богдану Диклићу, за изузетан допринос европској кинематографији.

Душан Ковачевић је том приликом изјавио: “Изузетна ми је част, и драго ми је што мом старом другу могу да уручим ово велико међународно признање. Богдана Диклића сам упознао почетком седамдесетих година на Академији за позориште, како се тада звао данашњи Факултет драмских уметности. Од тог времена, од пре више од 50 година, дружили смо се и повремено радили. Оно што могу рећи и што је сигурно доказано је да је Богдан Диклић један од наших најзначајнијих глумаца, који је одиграо улоге у филмовима који се памте.”

Приликом пријема награде Богдан Диклић је рекао: “Јако сам радостан. Ја сам само представник свих тих људи, са којима сам заједно радио ових првих 48 година. Најискреније желим да се захвалим свим сценаристима и свим редитељима, са којима сам имао част и задовољство да радим. Свим директорима фотографије, тонцима, шминкеркама, костимографима, сценографима, клаперима, бинским мајсторима, фар мајсторима, возачима, и тако даље. Није то куртоазија, већ сам искрен”.

Мирослав Могоровић, програмски директор фестивала, публици се обратио речима: “Сваки велики пут почиње првим кораком. И ми смо на дугом путу већ тридесет година. То је пут који делимо са земљом у којом живимо - понекад мало изгубимо правац, али гледамо у правцу Европе. Наредних седам дана Палић је европска престоница Србије, и то захваљујући вама”.

Николај Никитин, селектор Главног такмичарског програма, најавио је уводни филм фестивала “Мадам Ди Бари” редитељке Мајвен. Ово остварење приказује живот Жане Беку која је рођена као ванбрачна ћерка сиромашне кројачице 1743. године, а која је славу стекла на двору Луја XВ, поставши његова последња званична љубавница.

Главни такмичарски програм наставља се у недељу 16. јула на Летњој позорници Палић, пројекцијама филмова “Преекспонирано” редитељке Елеоноре Венинове (21х) и “Сенека: о стварању земљотреса” Роберта Швенкеа (23х). Такмичарски програм Паралеле и судари биће отворен истог дана у Биоскопу Абазија на Палићу, пројекцијама филмова “Сестре” Линде Олте (17х) и “Воли полако” Марије Кавтарадзе (19х).

У недељу 16. јула почињу пројекције и у селекцијама Млади дух Европе, Северна Македонија у фокусу, Нови мађарски филм, Ецо Доx, Нови европски документарни филм и Студентски филм, док ће на програму бити и документарно остварење “Призван и позван” Луке Папића и Срђе Вуча у оквиру програма Специјалних селекција. Филмски програм фестивала одржава се на четири фестивалске локације: Биоскоп Абазија (Палић), Биоскоп Еуроцинема (Суботица), Арт Биоскоп Александар Лифка (Суботица), и Летња позорница на Палићу.

У галерији Отвореног универзитета Суботица, у недељу у 18:30 часова ће бити отворена изложба “Мија Алексић - бити глумац” поводом стогодишњице рођења овог великана наше глуме, изложба плаката Фестивала европског филма Палић од петог до 30, издања манифестације, и изложба “Трагови једног времена: Филмски плакат 1980-1989” на којој ће бити представљени филмски плакати из фундуса и архиве Филмског центра Србије.

На Великој тераси на Палићу, за 19:30 је заказан разговор Богданом Диклићем, добитником награде “Александар Лифка” у категорији домаћих стваралаца.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни партнери и медијски партнери.

Спонзор - пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења кроз Горки Лист награду публике. Ове године ће традиционална сарадња још једном бити проширена и на музички део фестивалског програма.

Назад...
  • Прес конференција / дан 7

    Прес конференција / дан 7

    21.07.2023.

  • Прес конференција / дан 2

    Прес конференција / дан 2

    16.07.2023.

  • Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    Уручењем награде “Александар Лифка” Богдану Диклићу свечано отворен 30. Фестивал европског филма Палић

    16.07.2023.

  • Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    Сутра почиње 30. Фестивал европског филма Палић

    14.07.2023.

Пријави се за билтен

Фестивал Европског Филма Палић